NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

NOM realiseert haar doelstellingen ondanks teleurstellend jaar voor Noord-Nederland

18 mei 2004

2003 is het tweede jaar op rij waarin herstel van de economie tegen de oorspronkelijke verwachting in niet is opgetreden. Het Noorden heeft te maken gehad met een groot aantal inkrimpingen, bedrijfsbeëindigingen en faillissementen, soms met doorstart, maar altijd met verlies van arbeidsplaatsen.
De consumenten, die direct of indirect met deze zaken te maken hebben, zijn nog steeds terughoudend met hun bestedingen. Volgens de meest recente cijfers van het CBS is de economie in het eerste kwartaal 2004 met 0,8% gegroeid en is het Bruto Binnenlands Product voor het eerst sinds 2002 weer twee kwartalen achtereen toegenomen.
Maar ook als herstel van de wereldeconomie optreedt, en diverse signalen wijzen daar op, dan zal de export wellicht wat gaan aantrekken. Maar toch moeten we vaststellen dat Nederland en ook Noord-Nederland terrein verliest, niet alleen ten opzichte van lagelonenlanden maar ook ten opzichte van concurrentie binnen Europa. Tevens zal eventueel herstel in de eerste instantie voor investeringen zorgen die eerder arbeidsbesparing opleveren dan werkgelegenheid.

Ondanks de tegenvallende economische ontwikkeling is de NOM er in geslaagd zijn taken zodanig te verrichten dat de gestelde externe doelen werden behaald en het jaar toch met een positief resultaat van ¤ 0,5 mln. werd afgesloten. Dit bedrag is het saldo van ¤ 0,7 mln. positief voor het financieringsbedrijf en ¤ 0,2 mln. negatief voor het ontwikkelingsbedrijf.

Financieringen
Het doel om ten minste ¤ 15 mln. uit te zetten in ondermeer startende en risicovolle innovatieve projecten werd ruimschoots gehaald: in 2003 werden 42 financieringen verstrekt voor een bedrag van ruim ¤ 25,3 mln. (in 2002: 33 financieringen voor ¤ 13,4 mln.). Daarbij werd geparticipeerd in 23 nieuwe bedrijven en werd afscheid genomen van 38 bedrijven, waarvan 29 door verkoop van participaties of aflossingen en 9 door faillissement.

Ontwikkelingsprojecten
In 2003 is sterk ingezet op een verdere uitbouw van de programma's Toeleveren x Uitbesteden (TxU), Life Sciences, Agri food, Compensatieorders en de opstart van Energy Valley. Daarnaast is een groot aantal initiatieven genomen op het terrein van ICT. De resultaten in termen van werkgelegenheid zullen pas op langere termijn zichtbaar zijn. De inzet van de programma's is echter in de eerste plaats een basis te leggen voor aanpassing van de economische structuur en een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van een op kennis en innovatie gebaseerde economie.
In 2003 waren tenminste 180 bedrijven actief bij de programma's TxU, Life Sciences, Agri food en Compensatieorders betrokken. Ook de belangstelling van bedrijven voor een actieve rol in Energy Valley is aanzienlijk. Daarnaast werden 3 Business Development projecten succesvol afgesloten. Het programma TxU-4 is geëvalueerd en enkele conclusies daaruit zijn: De bruto gecreëerde werkgelegenheid is bij afronding van het project 28 arbeidsplaatsen en binnen 2 jaar daarna oplopend tot 101. Toename van de omzet binnen twee jaar na afronding van de projecten is ¤ 21,8 mln.

Investeringsbevordering
Uit onderzoek van het Commissariaat Buitenlandse Investeringen in Nederland (CBIN) blijkt dat de Nederlandse concurrentiepositie verder verslechtert. Dat weerspiegelt zich ook in de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsgebied en in de investeringen in Noord-Nederland. Mede met behulp van inspanningen van de NOM werden in het afgelopen jaar 17 investeringsprojecten tot stand gebracht waarvan 11 nieuwe investeringen en 6 strategische uitbreidingen. Het totale investeringsbedrag beliep ¤ 118 mln. (2002: ¤ 212 mln.) en het aantal nieuwe arbeidsplaatsen bedroeg 237 (2002: 646).
Daarnaast werden dankzij strategische uitbreidingen 195 arbeidsplaatsen behouden.
Ondanks de duidelijke daling van zowel investeringen als gerealiseerde arbeidsplaatsen, bleef het 4-jaars gemiddelde voldoen aan het doel om 700 arbeidsplaatsen per jaar te creëren en een investeringsbedrag van rond de ¤ 200 mln. per jaar te realiseren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Verheij: 050-5214433.