CDA

Speeches
CDA
18-05-04

Clémence Ross: Kind staat centraal in gezinsbeleid download .pdf
Gezinsbeleid en opvoedingsondersteuning

Clémence Ross is staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en in die hoedanigheid politiek eerstverantwoordelijk bewindsvrouwe voor het gezinsbeleid. Zij vindt het belangrijk dat het goed gaat in een gezin. Het gezin is dé plek waar een mens zich ontwikkelt. Een goede en veilige thuisbasis in de jeugd is een voorwaarde voor een evenwichtige ontwikkeling tot volwassene. Daarom is het gezinsbeleid van dit kabinet vooral ook bedoeld om de voorwaarden te scheppen zodat gezinnen goed kunnen functioneren. In de overgrote meerderheid van de gezinnen in Nederland gaat het gelukkig goed, benadrukt Ross.

Waar het echter niet goed gaat of dreigt niet goed te gaan, is er een rol voor de overheid. Opvoedingsondersteuning vormt daarbij een belangrijk hulpmiddel. Ross: Het is beter vroegtijdig opvoedingsondersteuning te bieden, dan later actief te moeten ingrijpen met de inzet van zware en dure hulp. Ook hier is voorkomen beter dan blussen. Het belang van het kind speelt daarbij een grotere rol dan de keuzevrijheid van de ouders, aldus staatssecretaris Ross. In haar beleidstelt zij daarom het kind centraal. Ross: Als ouders om welke reden dan ook onverhoopt tekortschieten in de opvoeding, moet de overheid kunnen ingrijpen. Als het niet goed gaat, als er een risicosituatie ontstaat, zullen we ouders eerst aanspreken op hun gedrag en motiveren tot het accepteren van hulp. Lukt dat niet, dan gaan we aandringen en tot slot zelfs opdringen. We moeten voorkomen dat kinderen in de knel komen. Voor die intensieve opvoed- en gezinsondersteuning heeft dit kabinet daarom extra financiële middelen uitgetrokken.

Arbeid

In Europa dreigt Nederland achterop te raken voor wat betreft de aanwezige arbeidscapaciteit. Ross: Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen in ons land het vervullen van de kinderwens lang uitstellen. Nergens ter wereld is die leeftijd zo hoog. Waar het gaat om de verdeling van werk en zorg in gezinnen is er geen rol van de overheid; die keuze is aan de ouders zelf. Wel kan de overheid voorwaarden scheppen die het gemakkelijker en aantrekkelijker maken om werk en zorg te kunnen combineren. Het gaat dan niet alleen over kinderopvang, maar ook om het creëren van een levensloopregeling, waarbij mensen ondermeer voor betaald verlof kunnen sparen. Het kabinet is daarover in overleg met de sociale partners.