Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 18 mei 2004

OW - 8487 Aanpak hondenpoepoverlast

Het college van B& W heeft besloten 14 hondenuitlaatplaatsen aan te leggen in uitrengebieden en op locaties waarvan buurten aangegeven hebben dat er draagvlak bij bewoners voor bestaat. Daar waar geen ruimte is voor de aanleg van een hondenuitlaatplaats worden hondenpoepbakken geplaatst ( totaal 80 stuks). Met flyers worden hondenbezitters gewezen op de regelgeving voor het uitlaten van honden. In overleg met buurten worden handhavingacties gepland om de overlast van hondenpoep zoveel mogelijk terug te dringen. Dat het nodig was iets te doen aan de hondenpoepoverlast bleek uit de stadsmonitor 2003: bijna de helft van de Heerlenaren ervaart hondenpoepoverlast als een probleem.

SO - 8921 Werkgroep Externe Veiligheid

Het college heeft ingestemd met het instellen van de Werkgroep Externe Veiligheid, die de risico's die verbonden zijn aan de opslag, het gebruik en het transport van gevaarlijke stoffen gaat controleren. Ze moeten de kans op ongevallen en de effecten die deze mogelijke ongevallen op de omgeving hebben zoveel mogelijk beperken.

Met de instelling van de werkgroep voldoet de gemeente Heerlen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur, genaamd AMvB Externe Veiligheid Inrichtingen. In dit besluit worden de milieukwaliteitseisen op het gebied van externe veiligheid (EV) geformuleerd. Het Rijk heeft t/m 2010 programmafinanciering beschikbaar gesteld om een kwaliteitsimpuls te bewerkstelligen in de uitvoering van het EV-beleid. Voor de gemeente Heerlen betekent dit een kans om op lokale schaal een kwaliteitsverbetering door te voeren.

SO - 9067 Definitief besluit milieuvergunning

Het college van burgemeester en wethouders heeft aan ProRail uit Eindhoven een veranderingsvergunning in het kader van de Wet milieubeheer verleend voor het spoorwegemplacement aan het Stationsplein 1 in Heerlen. Op 31 juli 2003 is de aanvraag voor deze vergunning ingediend. Directe aanleiding voor de gevraagde veranderingsvergunning is het verwijderen van de tijdelijke tankinstallatie en de aanleg van een permanente tankplaats met de bijbehorende opslagtank en installaties. Tegen de ontwerpbeschikking zijn bedenkingen ingediend, waardoor ten opzichte van de ontwerpbeschikking enkele wijzigingen zijn aangebracht in de definitieve beschikking. De bedenkingen geven echter geen aanleiding om de aangevraagde milieuvergunning te weigeren. De ingebrachte bedenkingen en de reactie hierop zijn wel opgenomen in het definitieve besluit.

WWS - 8819 Subsidies "Actieprogramma Cultuurbereik 2001-2004", jaarschijf 2004

In het kader van het actieprogramma Cultuurbereik 2001-2004 heeft de gemeente Heerlen aan een 2-tal projecten een subsidie toegekend, te weten het multicultureel festival Pemitochi (E 10.000) en de jongerenmusical Heuvelland (E 4.500). Het Pemitochifestival is een multicultureel festival met muziek, dans, literatuur en geschiedenis. De nadruk van het festival ligt dit jaar op de deelname van jonge allochtonen, die juist vanwege hun positie als etnische jongeren hun integratie binnen de Heerlense samenleving willen verbeteren. Het is de bedoeling het festival aantrekkelijker te maken voor met name jong publiek. Pemitochi vindt voor de 14e keer plaats op 11 juli. Het verhaal van de musical is samen te vatten als het welbekende Romeo en Julia-verhaal in de setting van een multiculturele maatschappij, vervlochten met de actuele problematiek van Limburgse jongeren en de autochtone - allochtone tegenstellingen in de samenleving. De musical is een voorbeeld van een project voor en door jeugd. Minimaal 90 jongeren van 16 tot 25 jaar participeren actief in de musical. Datum en locatie zijn op dit moment nog niet bekend. Daarnaast is er nog een aantal kleine subsidies verstrekt in het kader van het bevorderen van professioneel ondernemerschap voor beeldende kunstenaars.

WWS - 7814 Ontwikkelingen Brede School Heerlerheide

Het college van burgemeester en wethouders heeft de wenselijkheid van een brede maatschappelijke voorziening, ook wel brede school genoemd, in de wijk Heerlerheide onderschreven. Die wenselijkheid is mede ingegeven door de kansen die er momenteel liggen binnen de wijk. Inhoudelijk is er bij participanten draagvlak om het brede schoolconcept uit te dragen. Fysiek past het realiseren van de brede school in de totale herstructurering, die in de wijk Heerlerheide gaat plaatsvinden. Het gaat in Heerlerheide om een nieuw schoolgebouw, een nieuwe gymzaal en voorzieningen t.b.v. de kinderopvang, de zorgpoot (thuiszorg) en een parkeervoorziening. Er is echter nog geen groen licht gegeven om daadwerkelijk te starten met de uitvoering, omdat het financiële kader nog niet volledig rond is. Er gaat een onderzoek starten naar de mogelijkheden van een zgn. turnkey-project. Dat is een project, waarbij portentiële bouwers via een openbare aanbesteding kunnen inschrijven om realisatie binnen een van tevoren bepaalde opzet en prijs tot stand te brengen. Het college hoopt op die manier de laatste financiële hobbels te kunnen oplossen, zodat de Brede School Heerlerheide ook echt gerealiseerd kan worden.

WWS - 8734 GSB jeugd- en veiligheid 2000-2004

De gemeente Heerlen zet ook in 2004 fors in op jeugdbeleid. In het kader van het Grotenstedenbeleid heeft de gemeente Heerlen vanaf 2000 tot en met 2004 jaarlijks E 564.048,= extra ingezet voor jeugd en veiligheid. In de afgelopen jaren is daarmee een grote impuls gegeven aan jeugdbeleid. Jongerenontmoetingsplekken in buurten zijn gerealiseerd. De skatehal opende zijn deuren. Jongeren zijn intensief betrokken bij zaken die voor hen van belang zijn o.a. door de Jeugdraad, de jeugdkrant, jeugdschouwen in buurten. Gelden zijn ingezet om ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Het peuterspeelzaalwerk in buurten heeft een impuls gekregen, brede scholen worden gerealiseerd, er is een jongerenvacaturebank opgezet en scholen hebben middelen gekregen om de veiligheid in en om hun school te verbeteren. Het college heeft ook voor 2004 weer ruim een half miljoen euro ingezet. In 2004 wordt o.a. een jeugdmonitor opgestart, wordt schoolmaatschappelijk werk ingezet en start een project om de pedagogische kwaliteit van de buurt te kunnen verbeteren.

Met vriendelijke groet,

Doyna Genet
Gemeente Heerlen
Afdeling Communicatie
Tel: 045 - 5604070
Fax: 045 - 5605019
persvoorlichting@heerlen.nl


---- --