Gemeente Borsele

Jongeren uit Borsele beoordelen verkeersveiligheid

Heinkenszand, 18 mei 2004

Jongeren uit Borsele zijn het gezamenlijk eens over welke situaties gevaarlijk zijn op hun routes. In hun eigen gemeente zijn de situaties bij de kruising Drieweg-Claras pad en het gedeelte Bimmelsweg-Noordhoekweg-Sinoutskerkseweg volgens de jongeren het gevaarlijkst. In Goes legt de jeugd het meest de vinger op de kruising aan de Buys-Ballotstraat als zere plek. Verder zien jongeren uit Borsele een zogenaamd Veilig Honk wel zitten. Dit is een speciaal aangewezen huis op de fietsroute waar de jongens en meisjes kunnen schuilen, bellen of hun band kunnen plakken. Dit alles blijkt uit een enquête, die de Jongerenraad Borsele hield.

De werkgroep Veiligheid van de Jongerenraad Borsele heeft in februari 2004 een enquête gehouden onder de jongeren uit de gemeente Borsele van 13 tot en met 24 jaar. Het doel van de enquête was om een beeld te krijgen van de risicos die jongeren uit de gemeente Borsele als verkeersdeelnemer ontmoeten.
De enquête gaat over de mate van deelname aan het verkeer, de plaats van bestemming en de afstand hierbij. Er werd aan de jongeren gevraagd het eigen verkeersgedrag en dat van anderen te beoordelen. Verder werd gevraagd naar de veiligheid van de dagelijkse route en gevaarlijke punten die de jeugd daarop tegenkomt. Dit resulteerde in een Top-9 van gevaarlijke punten, gelegen in de eigen gemeente en in de gemeente Goes. In de conclusies zijn voor de zes gevaarlijkste punten aanbevelingen gedaan en oplossingen aangedragen. Deze punten sluiten vrijwel naadloos aan bij de onveilige situaties in het verkeer die de gemeente Borsele zelf voor ogen heeft. Voor de meeste situaties zijn reeds oplossingen gepland of is al overleg met betrokken partijen opgestart.

Veilig Honk
Er is ook gevraagd naar de wenselijkheid van een Veilig Honk op de dagelijkse route. De jongeren reageerden hier positief op. In de conclusies is daarom voorgesteld om op de twee grootste fietsroutes een pilotproject voor deze honken te starten.