Politie Zaanstreek-waterland


MEI-04
LOC: ZAANSTAD

Schoolinbrekers bekennen 12 andere inbraken

De in de avond van 5 mei op de Perzikkruidweg in Zaandam op heterdaad betrapte schoolinbrekers hebben tegenover de politie nog 12 andere inbraken bekend. Het betreft inbraken in een bibliotheek in Zaandam, inbraken in bedrijven, een autokraak en een aantal malen bij een grote dieren- en planten speciaalzaak. De verdachten, vier jongens in de leeftijd tussen 14 en 19 jaar, verbleven allen op hetzelfde adres in Zaanstad. De vader, moeder en een 15-jarig zusje van twee van de minderjarige verdachten, werden ook in de loop van het onderzoek aangehouden wegens hun hulp bij één van de inbraken in de dierenspeciaalzaak. In de betreffende woning werden terrariums, slangen en andere reptielen aangetroffen, die bij de speciaalzaak waren ontvreemd. Op een andere locatie, in gebruik bij de verdachten, trof de politie een partij gestolen goederen aan dat net in twee politiebusjes paste. Het betrof hier onder andere computers en radio's. Met uitzondering van de vader en het zusje zitten alle verdachten nog vast.

06:10 17-MEI-04
LOC: PURMEREND, LEEGHWATERPARK

Jeugdige verdachten van diefstal onder bedreiging aangehouden

De politie heeft een 14-jarige jongen uit Purmerend in zijn woning aangehouden wegens diefstal onder bedreiging. Later op de dag werden ook nog een 9 en een 11-jarige jongen, eveneens uit Purmerend, door de politie verhoord voor dezelfde feiten. De jongens hebben bekend op 5 mei in het Leeghwaterpark, onder bedreiging van geweld, de mobiele telefoon van een 13-jarige jongen uit Purmerend te hebben afgepakt. De jongen kon vervolgens zijn telefoon terug krijgen als hij E 5 betaalde. Dat heeft het slachtoffertje ook gedaan.
Op dezelfde dag moest op de Purmerdijk in Purmerend een vermoedelijk 11 of 12 -jarige jongen zijn handschoenen en E 5 aan de verdachten afgeven. Daarvan is echter bij de politie geen aangifte gedaan. Daarom roept de politie het slachtoffer op alsnog aangifte te doen. Er kan kontact worden opgenomen met de afdeling Jeugdzaken via 0900-8844
Daarnaast bekenden de jongens een soortgelijk feit op 12 mei in de Vrouwenzandstraat in Purmerend. Daar werd een 11-jarige jongen uit Purmerend de weg versperd, waarna computerspelletjes uit een tas werden gestolen en een gameboyaccu uit de zak van de jongen werd gehaald.
Bij de feiten is nog een vierde jongen betrokken. Deze zal binnenkort worden aangehouden en verhoord. De 19-jarige jongen zal op woensdag, 19 mei worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem. De andere verdachten zijn gezien hun leeftijd weer in vrijheid gesteld.

14:30 17-MEI-04
LOC: ASSENDELFT, VAARTDIJK

Vrachtauto te water na voorrangsfout

Na een voorrangsfout van een 86-jarige automobiliste uit Beverwijk raakte een zware vrachtauto van een grondbedrijf te water in de Sluissloot nabij de watertoren. Het ongeluk gebeurde toen de automobiliste vanaf de Communicatieweg rechtsaf de Provincialeweg Purmerend - Buitenhuizen op reed in de richting van Beverwijk. Zij gaf daarbij geen voorrang aan een voor haar van links komende trekker met oplegger, bestuurd door een 46-jarige man uit Haarlem. Om een aanrijding te voorkomen stuurde deze naar links, maar kwam daarbij op de linkerweghelft terecht. Uit tegenover gestelde richting kwam op dat moment een zware vrachtauto van een grondbedrijf aanrijden, bestuurd door een 56-jarige man uit Krommenie. Daarop stuurden beide vrachtwagenchauffeurs naar rechts om een frontale aanrijding te voorkomen. De Haarlemmer reed daarbij tegen de linkerflank van de personenauto. De Krommenieër bracht zijn vrachtauto in de berm wel vrijwel tot stilstand, maar hing daarbij een flink stuk boven de Sluissloot. Op het volgende moment kantelde de vrachtwagen en kwam nagenoeg rechtstandig in het water terecht, waarna de cabine vol water liep. De andere vrachtwagenchauffeur zag dit gebeuren en heeft snel met een glashamer de zijruit van de cabine stukgeslagen, zodat de chauffeur kon ontsnappen. Er raakte niemand bij het ongeval gewond. De weg is tot zes uur 's avonds afgesloten geweest voor alle verkeer. Het rijbewijs van de automobiliste werd ingevorderd.

16:41 17-MEI-04
LOC: KROMMENIE, PROV WEG ZAANDAM - CASTRICUM
ZAANDAM, LEEGHWATERWEG, VELDBLOEMENWEG
VOLENDAM, DE DEIMPT
Bromfietscontroles nog steeds hard nodig
Omdat nog steeds veel bromfietsbezitters zich niet aan de regels houden, worden de komende tijd regelmatig controles gehouden. Behalve de gevaarlijke situaties die bromfietsers nogal eens voor zich zelf en voor anderen veroorzaken, is hun gedrag ook een voortdurende bron van klachten over overlast. Daarom controleerde de politie gisteren op vier verschillende locaties. Er werden 76 bromfietsen gecontroleerd. 32 daarvan hadden een te hoog vermogen. Eén bromfiets zelfs zo hoog, dat deze een snelheid van meer dan 75 km/uur kon halen. Die bromfiets werd inbeslaggenomen. Ook werd er bekeuring voor het niet dragen van de helm en het niet hebben van een bromfietscertificaat uitgereikt.

03:37 18-MEI-04
LOC: OOSTZAAN, WATERHOEN
Autokrakers aangehouden
Afgelopen nacht heeft de politie een 20-jarige Amsterdammer en een 32-jarige Oostzaner aangehouden wegens inbraak in een auto. Bij de politie werd gemeld dat er gereedschap werd gestolen uit een bestelauto. Ter plaatse gekomen waren de daders al gevlogen maar na een zoektocht in de buurt werden twee verdachten op het Zuideinde aangetroffen. Zij waren in het bezit van onder andere twee gereedschapkoffers uit de bestelauto. De verdachten werden ingesloten.


Verkeershandhaving


R. de Haan


Telefoon (075) 687 40 80


Mob.nr 06 - 53597597


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-180504


09:15-11:15 17-MEI-04

Snelheidscontrole

Op de provincialeweg N246 in Assendelft en de Middenweg in NoordBeemster zijn mobiele snelheidscontroles gehouden. Op beiden weg was het overtredingspercentage 0,5%. In totaal kunnen negen bestuurders op een bekeuring rekenen, die op korte termijn in de brievenbus zal vallen.


14:00-17:00 17-MEI-04

Verkeerscontrole

Op maandagmiddag is er op de Heijermansstraat in Zaandam een verkeerscontrole gehouden.
Gelet werd vooral op snelheid en het dragen van de autogordel. Acht bestuurders reden sneller dan de toegestane snelheid van 50km/h en dertien bestuurders ontvingen een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel. Daarnaast ontvingen een aantal bestuurder een bekeuring voor het rijden door een rood verkeerslicht en het niet handsfree bellen.


19:00-22:30 17-MEI-04

Alcoholcontrole

Op de Vermiljoenweg in Zaandam is door het verkeershandhavingsteam een alcoholcontrole gehouden. Tevens werd daarbij gelet op het dragen van de autogordel. Tijdens de controle zijn er drieënveertig blaastesten afgenomen. Geen van deze bestuurder had (teveel) gedronken. Daarnaast hebben twintig bestuurder een bekeuring ontvangen voor het niet dragen van de autogordel.


---- --