Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

18 mei 2004

Nr. 04/116

Wetsvoorstel kinderopvang door Tweede Kamer aangenomen

Ouders met een inkomen tot 45.000 euro die geen bijdrage in de kosten voor kinderopvang van hun werkgever krijgen, zullen hiervoor blijvend gedeeltelijk financieel worden gecompenseerd. Verder worden in de nieuwe wet niet langer specifieke kwaliteitseisen aan de kinderopvang gesteld. Door het schrappen van overheidsregels krijgt de sector meer ruimte zelf regels op te stellen om ervoor te zorgen dat kinderopvanginstellingen voldoen aan de wettelijke eis om verantwoorde kinderopvang aan te bieden. Ondernemers dienen wel veiligheids- en gezondheidsrisico s zelf te inventariseren. Ook moeten zij kunnen aantonen dat zij aandacht besteden aan onder andere het aantal kinderen per leidster, de groepsgrootte en de opleiding van de beroepskrachten. De kinderopvangondernemer mag verder alleen dan van adviezen van de oudercommissie afwijken als hij schriftelijk motiveert waarom hij dat doet.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in het Wetsvoorstel kinderopvang, dat door de Tweede Kamer is aangenomen. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2005. In het Wetsvoorstel kinderopvang wordt een nieuwe manier van financiering van de kinderopvang geregeld. Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat ouders, werkgevers en overheid gezamenlijk de kosten van de opvang dragen. Naar verwachting zal in 2005 68 procent van de werknemers een bijdrage voor kinderopvang van hun werkgever kunnen krijgen. Het streefcijfer voor 2008 is 90 procent.

De overheid zal ouders die geen bijdrage krijgen van hun werkgever een gedeeltelijke compensatie geven voor het ontbrekende werkgeversdeel. De compensatieregeling wordt vanaf 2006 geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2009 houden alleen ouders met een inkomen tot 45.000 blijvend recht op een gedeeltelijke compensatie. Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangegeven dat hij in 2006 zal bekijken of meer werkgevers zijn gaan bijdragen aan kinderopvang. Is dat niet in voldoende mate het geval dan beziet de minister in overleg met de Tweede Kamer opnieuw of er extra maatregelen genomen moeten worden.

Met het Wetvoorstel kinderopvang wil de minister de omvorming van de kinderopvangsector naar een sector met meer marktwerking stimuleren en ouders meer keuzevrijheid bieden. Door vermindering van het aantal regels zullen de administratieve lasten voor ondernemers dalen wat ook een gunstig effect op de prijs van kinderopvang kan hebben.

De ouders krijgen voortaan zelf, via de belastingdienst, het bedrag dat de overheid bijdraagt aan de kosten voor opvang in handen. Directe subsidiëring van instellingen komt hiermee te vervallen. Kinderopvanginstellingen zullen gaan concurreren op prijs en kwaliteit. Ouders kunnen namelijk kiezen voor een andere opvanginstelling als de prijs te hoog is of als de kwaliteit te wensen overlaat.