Gemeente Nijmegen

Datum Nummer persbericht 18 mei 2004 c051

Nijmegen pakt probleemjongeren aan om erger te voorkomen

Kinderen dreigen steeds jonger problematisch gedrag te vertonen. Ook neemt het aantal meisjes toe dat het verkeerde pad op gaat. Door gerichte aanpak van deze kinderen en hun omgeving is in veel gevallen echter verbetering mogelijk. Dat blijkt uit tussenevaluaties van twee projecten waarmee de gemeente Nijmegen crimineel gedrag door jongeren probeert tegen te gaan en te voorkomen.

Bij de meeste van deze jongeren gaat het om een combinatie van problemen, vooral agressie, intimidatie, vandalisme en ernstig schoolverzuim. Ook drugs- en alcoholmisbruik, pedagogische onmacht, verwaarlozing en een criminele omgeving in het ouderlijk huis spelen een rol.

Door deze combinatie van problemen laten zichtbare resultaten vaak lang op zich wachten. Verbetering komt meestal in kleine stapjes. Bij jongeren onder de 12 jaar is er in een kwart van de gevallen duidelijk verbetering waarneembaar. Eenderde deel blijft met succes in behandeling. Bij de jongeren vanaf 12 jaar verbetert de situatie bij 40 procent binnen één jaar. Ongeveer 10 procent verhuist, wordt 18 jaar (waarmee ze buiten de grenzen van het project komen) of belandt in de gevangenis.


---
Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 024-3292380

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht