Gemeente Stede Broec 18-5-2004
Beleidsregels huisvesting seizoenarbeiders
Het huisvesten van seizoenarbeiders vraagt al een aantal jaren aandacht. De behoefte aan seizoenarbeiders is groot. Huisvesting vormt een probleem voor de ondernemers die de mensen inhuren en voor de gemeente. Aan welke regels moet men zich houden?

Het huisvesten van seizoenarbeiders vraagt al een aantal jaren aandacht. De behoefte aan seizoenarbeiders is groot. Huisvesting vormt een probleem voor de ondernemers die de mensen inhuren en voor de gemeente. Aan welke regels moet men zich houden? Tot op heden werd in Stede Broec vaak gebruik gemaakt van wooncontainers in het buitengebied, waarvoor de gemeente tijdelijk vergunning verleende. Na het verstrijken van de vergunningperiode moeten de wooncontainers worden verwijderd. Een andere mogelijkheid is het creëren van verblijfruimtes in bestaande gebouwen.

Mede vanwege de toename van controle op de verantwoordelijkheden van de gemeentelijke overheid heeft het college van burgemeester en wethouders besloten beleidsregels vast te stellen over huisvesting van seizoenarbeiders. De gemeente gaat de uitvoering ervan controleren.

De beleidsregels omtrent huisvesting seizoenarbeiders luiden als volgt:

Het huisvesten van seizoenarbeiders dient bij voorkeur plaats te vinden in gecreëerde verblijfruimtes in bestaande gebouwen. Voor het creëren van dergelijke ruimtes dient een bouwaanvraag bij het college van burgemeester en wethouders ingediend te worden.

Indien u gemotiveerd kunt aangeven waarom het creëren van verblijfruimtes in bestaande gebouwen niet mogelijk is, dan kunt u wellicht een vrijstaande of vrijkomende bedrijfswoning op het erf benutten. Mocht de laatstgenoemde optie ook niet mogelijk zijn dan kunt u een aanvraag indienen voor het plaatsen van een wooncontainer.