Praktijkonderzoek Veehouderij

Zeer geslaagde discussiemiddag op Praktijkcentrum Sterksel!

Praktijkcentrum Sterksel heeft op maandag 10 mei in samenwerking met de gemeente Heeze-Leende een discussiemiddag georganiseerd met als thema "De toekomst van de Nederlandse veehouderij in Europees perspectief". De discussiemiddag werd bijgewoond door vier leden van de provinciale staten van Brabant, Lambert van Nistelrooij kandidaat Europees Parlement namens CDA en Ger Koopmans, tweedekamerlid voor het CDA. Naast vele veehouders waren er vertegenwoordigingen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, LTO Nederland, ZLTO, LLTB, BAJK en gemeente.

De bijeenkomst werd geopend door Mart Smolders, bedrijfsleider Praktijkcentrum Sterksel. Hij gaf aan dat er nog te veel starre en onwerkbare wet- en regelgeving is waardoor vele ondernemers in de agrarische sector te veel geremd worden in hun
ontwikkelingsmogelijkheden. Hij haalde hierbij de problematiek aan met betrekking tot covergisting waardoor milieuvriendelijke en economische rendabele energieproductie onmogelijk wordt gemaakt. Hiernaast wees hij op herbezinning van de inzet van de onderzoeksgelden vanuit de overheid in nichemarkten. De afzet in deze kanalen stagneert op dit moment, terwijl dit niet leidt tot verduurzaming van de gangbare veehouderij welke het overgrote deel van de bedrijven is. Praktijkcentrum Sterksel heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de gangbare varkenshouderij. In toekomst wil het deze rol blijven spelen.

De algemene visie van de vertegenwoordigers van de agrarische ondernemers was dat Europa een basis aan regels vast moet leggen die niet te gedetailleerd ingevuld zijn. De keten, en uiteindelijk de consument, kan vervolgens bepalen aan welke eisen de sector moet voldoen voor het produceren van het gewenste product.

Verder werd aangegeven dat de wet- en regelgeving niet in zo'n hoog tempo doorgevoerd moet worden dat het onmogelijk wordt om als agrarisch ondernemer daar op in te spelen: het politieke ritme is nu niet gelijk aan het investeringsritme.

Lambert van Nistelrooij sloot de discussie af met een korte reactie. Hij gaf aan dat het belangrijk is niet over de sector heen te beslissen, maar met en door de sector. Brabant moet zijn mening laten horen in Brussel. Ook moet de varkenshouderij leren van andere sectoren: vertrouwen krijgen van de maatschappij is belangrijk. Ondernemers moet ook de ruimte gegeven worden om aanpassingen te doen volgens het normale investeringsritme. Vervolgens gaf hij nog aan dat het belangrijk is vanuit de regio's te beslissen en niet vanuit een kamertje in Brussel. De communicatie met de regio blijft voor hem dan ook een aandachtspunt. Hiernaast wees hij op het grote belang van praktijkcentra zoals Praktijkcentrum Sterksel in het zuiden van Nederland.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de stallen van Praktijkcentrum Sterksel, waarna de middag afgesloten werd op informele wijze met een hapje en een drankje.


---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 18-05-2004 16:07.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl