Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Vaste commissie van Sociale Zaken en
Werkgelegenheid van de Tweede Kamer der
Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Utrecht: 17 mei 2004
Kenmerk: CB04-0678/JL
Betreft: (29 513) Wijziging van enkele sociale zekerheidswetten en enige andere wetten in verband met het aanbrengen van enige vereenvoudigingen.
Schriftelijke inbreng tot wo 19-05-2004, 14.00 uur Inlichtingen bij: Janny Lagendijk
Geacht Kamerlid,
Hierbij ontvangt een reactie van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) op het Wetsvoorstel houdende Wijziging van enkele sociale zekerheidswetten ...... vereenvoudigingen (29 513). afschaffen reïntegratie-uitkering tijdens scholing van een arbeidsgehandicapte werkloze (MvT 1.2)
Het Kabinet stelt voor om de reïntegratie-uitkering tijdens scholing van een arbeidsgehandicapte af te schaffen. Dit houdt tevens in dat het recht op een WW- uitkering niet langer wordt opgeschort tijdens het volgen van een -naar het oordeel van het UWV noodzakelijke- opleiding of scholing.
Het Kabinet voert de argumenten aan:

· Het is nu een bewerkelijk systeem voor het UWV;
· Verlening van de duur van de uitkering wordt afgeschaft omdat een korte uitkering prikkelt tot spoedige werkhervatting;
· Er wordt een aanzienlijke besparing gerealiseerd op de uitgaven van het Reïntegratiefonds;

· De uitkeringsfaciliteiten voor de arbeidsgehandicapte en de niet- arbeidsgehandicapte werkeloze worden gelijkgetrokken. De CG-Raad acht het gelijkstellen van arbeidsgehandicapte werkelozen met niet- arbeidsgehandicapte werklozen niet gewenst. De noodzaak tot omscholing is

CB04-0678

-2-

immers bij een arbeidsgehandicapte werkloze veel duidelijker aanwezig. Met name mensen die een fysiek belastend beroep hebben gehad in de lagere loonschalen moeten zich veelal omscholen (vaak naar meer administratieve beroepen) om nog enige kans op de arbeidsmarkt te maken. Een vergelijking met een `gewone' werkeloze gaat dan ook absoluut niet op.
Daarbij is het zo dat juist mensen in de lagere loonschalen (met geringe opleiding) vaak een gedeeltelijke WW hebben, omdat de systematiek van de WAO zodanig is dat deze groep zelden een volledige WAO krijgt.
Met de voorgenomen maatregel wordt dan ook een groep getroffen die het op dit moment het moeilijkst heeft op de arbeidsmarkt: de laaggeschoolde arbeidsgehandicapte met een gedeeltelijke WW-uitkering. afschaffen reïntegratie-uitkering tijdens proefplaatsing arbeidsgehandicapte werkeloze (MvT 1.3)
Het Kabinet stelt voor het huidige recht op een reïntegratie-uitkering tijdens de proefplaatsing van een arbeidsgehandicapte af te schaffen. Dit houdt tevens in dat het recht op een WW-uitkering niet langer wordt opgeschort tijdens de proefplaatsing.
De argumentatie van het Kabinet is hetzelfde als bij het vorige punt De CG-Raad vindt dat de vergelijking met de `gewone' niet-arbeidsgehandicapte werkloze wederom in het geheel niet op gaat. Juist een arbeidsgehandicapte heeft een proefplaatsing nodig om aan te kunnen tonen dat hij/zij in een andere functie kan functioneren. Het feit dat er naar een andere functie gegaan moet worden is het gevolg van de arbeidshandicap.
De CG-Raad vraagt u de afschaffing van de reïntegratie-uitkering aan arbeidsgehandicapten tijdens scholing en tijdens proefplaatsing ongedaan te maken in het onderhavige wetsvoorstel.
Met vriendelijke groet,
J. Troost
(voorzitter)
CC
Minister mr. A.J. de Geus