Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 18-5-2004

Frank de Grave gaat bureaucratie in jeugdzorg te lijf

Frank de Grave wordt, op verzoek van staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp (VWS), voorzitter van de Jeugdzorgbrigade. Deze brigade zal vanaf komende zomer de bureaucratie in de jeugdzorg te lijf gaan. Uiteindelijk moet dit leiden tot jeugdzorg, waarbij jongeren zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen.

De voornaamste taak van de brigade is het signaleren van onnodige bureaucratie die de cliënt en jeugdzorginstellingen ervaren. `Als ik zie dat in het ene bureau jeugdzorg de doorlooptijd twee á drie keer zo lang is als in het andere, dan moet er winst te behalen zijn. Bijvoorbeeld door te voorkómen dat een jeugdige meerdere keren zijn verhaal tegen steeds een andere medewerker moet vertellen`, aldus De Grave.

Verder zal de brigade de bureaus jeugdzorg en aanbieders van jeugdzorg stimuleren om de bureaucratie tegen te gaan. `Dat kan bijvoorbeeld door het opzetten van een internetsite, waarop je goede praktijkvoorbeelden plaatst. Maar ik zal ook niet schromen aandacht te besteden aan zaken die fout gelopen zijn in de praktijk. Daar leren de instellingen van.'

De jeugdzorgbrigade rapporteert aan VWS ieder half jaar over de bereikte vermindering van de bureaucratie. `Ik zal alle verantwoordelijke partijen aanspreken op hun getoonde inzet om de onnodige bureaucratie aan te pakken', aldus de Grave. Na twee jaar verschijnt het eindrapport.

De brigade zal naast voormalig minister en kamerlid De Grave bestaan uit twee leden op voordracht van IPO en MOGroep. De brigade wordt ondersteund door een extern bureau.

Vorige maand introduceerde staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp de jeugdzorgbrigade, nadat de Eerste Kamer zorgen had geuit over de bureaucratie in de jeugdzorg. Al eerder is de Operatie JONG in het leven geroepen om samenhang te brengen in het jeugdbeleid van zes departementen die zich met jeugdzaken bezighouden.