Gemeente Den Haag

mei 2004
Gesubsidieerde peuterspeelzalen alleen bij GOA-basisscholen (18 mei)

Vanaf 1 januari 2006 krijgen peuterspeelzalen alleen nog subsidie van de gemeente Den Haag als ze samenwerken met een Gemeentelijk Onderwijs Achterstanden (GOA) school. Dit staat in het concept raadsvoorstel 'herverdeling middelen gesubsidieerd peuterspeelzaalwerk'. Het voorstel wordt voor inspraak gezonden aan de besturen van de peuterspeelzalen.

Het college van B&W wil bij alle 86 GOA-scholen in Den Haag een voorschool realiseren. De voorschool is succesvol gebleken bij het voorkomen en verkleinen van ontwikkelingsachterstanden van kinderen. Een voorschool bestaat uit een peuterspeelzaal en een GOA-basisschool die samenwerken. Nu zijn 51 GOA-basisscholen een samenwerkingsverband aangegaan met een peuterspeelzaal. In de komende jaren moet dit aantal groeien tot alle 86 GOA-scholen.

Op dit moment zijn er 15 gesubsidieerde peuterspeelzalen die niet samenwerken met een GOA school. Het stopzetten van de subsidie voor peuterspeelzalen die niet samenwerken met een GOA-school betekent niet dat een peuterspeelzaal de deuren moet sluiten. In Den Haag functioneren ongeveer vijftig peuterspeelzalen al jaren zonder subsidie. Het bestuur brengt ouders een kostendekkend tarief in rekening. Onderzocht wordt of ouders met een inkomen op bijstandsniveau een vergoeding kunnen krijgen, zodat zij gebruik kunnen blijven maken van de peuterspeelzaal.