Gemeente Eindhoven

Persbericht: 18 mei 2004

Een nieuwe wijk op een historisch terrein

Plannen Strijp S bekend

Op 18 mei j.l. is door het college van B&W het definitief stedenbouwkundig plan voor Strijp S vrijgegeven voor informatie en overleg. Strijp S is de naam van het Philipsterrein vlak bij het centrum van Eindhoven.

In de komende jaren zal Philips dit terrein geleidelijk aan verlaten. Daarmee komt in een periode van tien jaar een terrein van circa 27 hectare beschikbaar waar een compleet nieuwe wijk zal verschijnen.

Met de vrijgave van het definitief stedenbouwkundig plan (DO) is de herontwikkeling van Strijp S weer een fase verder. De plannen worden concreter, de ideeën helder. Begin 2002 werd het Masterplan Park Strijp goedgekeurd door de gemeenteraad. Het Masterplan was opgesteld door Bureau BVR gezamenlijk met de gemeente Eindhoven en VolkerWessels.

Het Masterplan was het startdocument op basis waarvan gemeente Eindhoven en VolkerWessels een Samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten, en waarmee het stedenbouwkundig bureau West 8 na een selectieprocedure gestart is met het opstellen van het stedenbouwkundig plan voor Strijp S. Door West 8 is eerst het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan en nu dus het Definitief Stedenbouwkundig Plan vervaardigd.

Tijdens het uitwerken van het DO is ook het VO openbare ruimte gemaakt, waarin voorstellen voor het inrichten en het gebruik van de openbare ruimte zijn neergelegd.

Het toekomstige Strijp S wordt een stedelijk gebied waar ruimte is om te werken, te wonen en te genieten van een gevarieerd cultuuraanbod. Het wordt een combinatie van bestaande en nieuwe gebouwen met verschillende architectuurstijlen in een groene en sfeervolle openbare ruimte.

Opbouw van het gebied
Het Stedenbouwkundig plan voor het nieuwe Strijp S is op te delen in drie hoofddelen: bouwvelden aan de Kastanjelaan, bouwvelden in de Driehoek en bouwvelden aan de Philitelaan.

Aan de Kastanjelaan komen voornamelijk woningen. In het centrum van het gebied, de Driehoek, wordt wonen gecombineerd met werken, cultuur en recreatie. Aan de Philitelaan wordt het wonen en werken in combinatiegebouwen bij elkaar gebracht. Door deze menging van functies krijgt het gehele gebied een stedelijke levendigheid. De hoofdwegenstructuur wordt gevormd door drie groene sfeervolle boulevards: de Torenallee, de Philitelaan en de Kastanjelaan.

De Driehoek
De Torenallee is een brede groene laan met eikenbomen die dwars door het hele plan lopt en in belangrijke mate het beeld en de sfeer zal bepalen. Aan de noordzijde van deze boulevard staan de historische gebouwen van de Hoge Rug. Zij maken deel uit van de Driehoek, het centrum van Strijp S. Dit gedeelte zal voor een groot deel uit nieuwe gebouwen bestaan in de vorm van hoogbouw van 60 tot 70 meter met uitschieters naar wel 90 meter. Een belangrijke plek in de Driehoek vormt het Ketelhuisplein. Hier komt een gezellig en intiem plein met horeca en terrasjes in de zon.

Door de lommerrijke Torenallee, met diverse plekken om te zitten in het groen, loopt een wandelroute. Deze leidt onder meer langs de ruime terrassen voor de Hoge Rug, een evenementenplein met podium onder het Glasgebouw en enkele kiosken. De wandelroute wordt s avonds sprookjesachtig verlicht.

Kastanjelaan
Ten zuiden van de Torenallee loopt evenwijdig de Kastanjelaan. Net als de Torenallee wordt ook dit een sfeervolle groene boulevard. Aan de Kastanjelaan komen bouwblokken met voornamelijk woningen en eventueel een aanvullende buurtvoorziening. Het voormalig NatLab is een kenmerkend onderdeel van deze zone. Dit historische gebouw heeft een bijzondere plek bij de kruising van de Torenallee en de Ring, in de as van de Cederlaan.

Philitelaan

De derde groene boulevard met een flinke breedte en mooie bomen is de Philitelaan. Aan de Philitelaan ligt het historische Klokgebouw. Hier komen bouwblokken met kantoren en woningen.

Hoe nu verder? Het Definitief Stedenbouwkundig Ontwerp is nu ter vaststelling bij de gemeente ingediend. Eind september zal de gemeenteraad beslissen of zij kan instemmen met het plan. Zodra de raad het plan goedkeurt kan vervolgens het bestemmingsplan worden opgesteld. Het ligt in de bedoeling dat medio 2006 gestart wordt met het bouwrijp maken en de bouw.

Meer informatie op www.strijps.nl.

© 2004 Gemeente Eindhoven