Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
41 Vragen van de heren J.H. Berends en J.J. Peetoom
(ingekomen 14 april 2004)

Uit de toelichting op de besluiten van B&W d.d. 13 april 2004 is op te maken dat het College heeft ingestemd met het verlenen van een bedrag van 15.000,- euro voor de organisatie van een heropeningsfeest van het Julianapark. Het verzoek tot een gemeentelijke bijdrage in de organisatiekosten is ingediend middels het Recht van Initiatief, en de bijdrage wordt ook uit dit potje verstrekt.

En volgens Leefbaar Utrecht kan dat niet. Hoewel we alle vrijwilligers die betrokken zijn bij het Julianapark het openingsfeest van harte gunnen, protesteert de fractie bij de financiering uit het budget Recht van Initiatief. De RvI-gelden zijn gelden waar bewoners van de stad aanspraak op kunnen maken, wanneer zij een plan van aanpak indienen bij het College. Belangrijkste voorwaarde hierbij is dat het een structurele verbetering van de directe woon/leefomgeving van de indieners betreft. Leefbaar Utrecht denkt dan aan zaken als bestrating, bankjes, beplanting, verlichting en dergelijke

En daar is in dit geval geen sprake van. Leefbaar Utrecht is van mening dat de RvI-gelden gebruikt moeten worden voor datgene waarvoor ze bestemd zijn, en niet voor een feestje, hoe leuk dat ook kan zijn. Voor zaken als feestjes of buurtbarbeques is er toch het leefbaarheidsbudget van de wijkbureaus?

Dit leidt tot de volgende vragen:

1. Klopt het bovengenoemde bericht in de toelichting op de collegebesluiten? Zo nee, waarom niet?

2. Is het College het met Leefbaar Utrecht eens dat dit een oneigenlijke verstrekking is uit het budget Recht van Initiatief? Waarom heeft het College deze aanvraag dan toch gehonoreerd?

3. Zal het College zorgdragen voor een andere financiering van het openingsfeest, zodat het volledige RvI-budget kan worden aangewend voor datgene waar het wél voor bedoeld is?

Bijlage:

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders
13 april 2004

1. Recht van Initiatief: Julianapark

Het Comité Julianapark doet in het kader van het recht van initiatief een voorstel voor een heropeningsfeest van het vernieuwde park. De grote renovatie van het Julianapark wordt binnenkort afgesloten en het park wordt waarschijnlijk op 26 maart heropend. Het Comité bestaat 12,5 jaar en door het organiseren van het heropeningsfeest wil men ook wat aandacht besteden aan de vrijwilligers van het Comité. Het feest zal worden georganiseerd in samenwerking met de beide Scoutinggroepen uit Zuilen.
Het college heeft besloten het voorstel te honoreren, maar niet voor het gevraagde bedrag van EUR 30.000. Dienst Stadsbeheer zal in samenwerking met de indieners het feest plannen en heeft voor de uitvoering een bedrag van EUR 15.000 ter beschikking.


Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 18 mei 2004)

1. Het bericht in de toelichting op de collegebesluiten is juist.
2. Volgens de regeling Recht van Initiatief is een initiatiefvoorstel een voorstel dat "betrekking heeft op verbetering van de directe woonomgeving van de kiesgerechtigden" (art. 1). Het college kan dan ook besluiten een voorstel niet te behandelen indien een voorstel "geen betrekking heeft op verbetering van de woonomgeving van de indieners" (art. 5 lid 2, 7e aandachtsstreepje).

Wij zijn van mening dat dit voorstel nauw samenhangt met een zeer grote, concrete verbetering van de woonomgeving van de indieners, feitelijk van de hele wijk Noordwest, namelijk de renovatie van het Julianapark.

Het voorstel voldoet verder aan alle eisen die in de regeling Recht van Initiatief worden gesteld. Vooral de mate van zelfwerkzaamheid van de initiatiefnemers is bij dit voorstel zeer groot. Het Comité Julianapark bestaat dit jaar 12,5 jaar en bestaat uit een zeer gedreven club vrijwilligers die zich al jarenlang belangeloos inzet voor de wijk. Zij zijn trots dit feest te mogen organiseren, zo blijkt uit hun brief. Daarnaast betrekken zij voor dit feest de beide scoutinggroepen uit Zuilen en veel vrijwilligers uit de wijk.
Dat brengt ons op een ander belangrijk element van het Recht van Initiatief: het is een premie-op-actie-instrument (toelichting regeling Recht van Initiatief, art 3). Het is bedoeld om mensen die met een goed voorstel komen, mensen die bereid zijn zich in te zetten voor hun wijk of buurt, en zeker mensen die daar ook nog andere groepen en bewoners bij weten te betrekken, beloond worden voor hun inspanningen.

In de Regeling Recht van Initiatief staat niet dat feestelijke openingen niet in aanmerking komen voor een bijdrage uit het budget. Om te voorkomen dat voortaan evenementen zonder enige beperking uit het budget Recht van Initiatief worden gefinancierd, zal de regeling in 2005 worden aangescherpt.

3. Wij zijn van mening dat de financiering van dit initiatiefvoorstel geheel in de geest is van de regeling Recht van Initiatief. Bovendien is in het budget voor de renovatie van het park geen rekening gehouden met een opening. Voor het Leefbaarheidsbudget is dit een hoog bedrag. Wij zien dit ook niet als een feestje of buurtbarbecue, maar als het einde van een succesvol afgerond project in de openbare ruimte, dat een positieve uitstraling zal hebben op de hele wijk en daarom extra aandacht verdient.


---- --