Ingezonden persbericht


18-05-2004

Een nieuw gemeentehuis, een nieuwe dienstverlening, een digitaal WOZ-loket!!

Ieder huis in Tynaarlo op internet

Vanaf vandaag staan alle ruim 16.000 huizen en bedrijfspanden in de gemeente Tynaarlo op internet. Compleet met informatie over grootte, oppervlakte, dakkapellen, schuurtjes en andere bijgebouwen. Begin 2005 wordt daar ook de door de gemeente getaxeerde WOZ-waarde (waardering onroerende zaken) aan toegevoegd plus het taxatieverslag. En inwoners kunnen -nu al- via e-mail reageren als er volgens hen iets niet klopt in de gegevens over hun huis.

De gemeente wil met het via internet toegankelijk maken van de WOZ-gegevens de dienstverlening aan het publiek verbeteren. Wethouder van financiën Henk Kosmeijer heeft daarom op dinsdag 18 mei het digitale WOZ-loket geopend. Tynaarlo loopt met dit digitale WOZ-loket voorop: er is wel een aantal (grotere) gemeenten met een digitaal WOZ-loket, maar Tynaarlo heeft het eerste interactieve WOZ-loket, dat inwoners de mogelijkheid biedt rechtstreeks via de website te reageren. De gemeente heeft voor dit project samengewerkt met het bedrijf GeoTax & WOZ-support uit Geldermalsen.

Privacy
Natuurlijk zijn niet alle gegevens openbaar. Inwoners kunnen alleen de gegevens van hun eigen huis of bedrijf raadplegen via een persoonlijke inlogcode. Het grote voordeel van het loket is dat inwoners op ieder gewenst tijdstip kunnen zien welke gegevens er bij de gemeente geregistreerd staan over hun pand en er ook onmiddellijk via e-mail op kunnen reageren. Via die reactie hoopt de gemeente uiteindelijk over een volledig correct bestand te kunnen beschikken. Bovendien is het digitale loket een bron van informatie over alles wat met de Wet WOZ te maken heeft.

Taxaties
Iedere 4 jaar moet de gemeente volgens de Wet WOZ alle onroerende zaken (zoals woningen, winkels, kantoren, bedrijven) taxeren. De WOZ-waarde dient als basis voor de onroerende-zaakbelasting (ozb) en wordt ook gebruikt door het waterschap en Rijksbelastingdienst. Dit jaar zijn taxateurs onderweg om alle onroerende zaken te taxeren. Daarbij wordt het prijspeil van 1 januari 2003 aangehouden. De nieuwe waarde geldt vanaf 1 januari 2005 voor de volgende 4 jaar. De WOZ beschikking wordt begin 2005 (gewoon per post) verstuurd.

Hoe werkt het loket?
Het WOZ-loket is te bereiken via de startpagina van deze website (ee knop rechtsboven). Het loket biedt veel informatie over de Wet WOZ. Via de knop OBJECT(EN) kunnen inwoners van de gemeente inloggen om hun eigen object(en) te bekijken. Om in te kunnen loggen moeten zij het sofinummer plus een aantal persoonlijke gegevens intypen van degene in het huishouden aan wie de gemeentelijke aanslagen gericht zijn. Bedrijven beschikken niet over een sofinummer en hebben daarom een andere toegangscode van de gemeente ontvangen.

Als de getoonde gegevens niet kloppen
De gemeente wil graag dat inwoners meteen reageren als zij constateren dat de gegevens over hun eigendom niet kloppen, om zo uiteindelijk over een zo optimaal mogelijk bestand te beschikken. Inwoners kunnen reageren via een formulier op de website.

Inwoners die niet over internet beschikken
Het WOZ loket is via iedere willekeurige PC bereikbaar. Inwoners die niet over internet beschikken worden in eerste instantie verwezen naar buren, familie, de bibliotheek of het internetcafé. Eventueel kunnen zij ook hun gegevens komen inzien aan de publieksbalie in het gemeentehuis. Het is echter niet de bedoeling dat de gemeente de gegevens telefonisch verstrekt of per post toestuurt.