Gemeente Delfzijl

Persbericht

18-05-2004
Onderzoek naar toekomst steenfabriek Hylkema

INFORMATIE

Onderzoeksbureau XA uit Groningen en bureau Stan Coenders ... bijzondere projecten uit Uithuizermeeden hebben hun onderzoek afgerond naar de mogelijkheden voor herbestemming van het complex van de steenfabriek van Hylkema. De conclusie uit het rapport is dat de steenfabriek alleen kan blijven als zij een belangrijk element wordt in het toeristisch-recreatieve aanbod van de gemeente Delfzijl met een bovenregionale c.q. grensoverschrijdende aantrekkingskracht, zoals bijvoorbeeld de Eemsdollard Regio. Daarbij is samenwerking tussen de familie Hylkema, de gemeente, OMD, de provincie, de detailhandelsvereniging, het bedrijfs- leven en partijen als de Rijksdienst voor monumentenzorg onontbeerlijk om het behoud van de steenfabriek te bereiken.

De totale investering die vereist is om het complex een andere functie te geven, ligt tussen de 2,5 en 3,4 miljoen. Uit een bedrijfseconomische analyse blijkt dat de toekomstige exploitatie van het complex (in de vorm van een combinatie van educatie, entertainment en horeca) waarschijnlijk een tekort zal vertonen. Dit komt door de hoge afschrijvingslasten, huisvestingskosten en de noodzakelijke personele bezetting.

Het proces naar een nieuwe bestemming zal gefaseerd plaats moeten vinden. De onder- zoekers bevelen aan stapsgewijs en klein te beginnen en geleidelijk toe te groeien naar een meer definitieve en rendabele invulling van het complex. Hierbij is het overigens wel wenselijk om in het najaar van 2004 duidelijkheid te hebben over het toekomstperspectief.

XA ziet voor de fabriek drie nieuwe hoofdfuncties binnen het thema 'baksteen':
1) fun en spelen (overdekte speelplaats);
2) retail en horeca (entree, receptie, winkel en horeca); 3) restauratieatelier (al spelend leren hoe je bakstenen bakt).

Hiermee mikt men op doelgroepen van (groot)ouders met (klein)kinderen, onderwijsgroepen en groepen geĂŻnteresseerden. Onder normale omstandigheden zou zo'n recreatief aanbod minstens 17.000 bezoekers per jaar moeten trekken. De onderzoekers wijzen er op dat het behoud van de steenfabriek een pilotproject kan zijn in het beter op de kaart zetten van de regio Delfzijl in toeristisch opzicht.