Vereniging Milieudefensie

Palmolie en duurzame ontwikkeling


debat over dilemma's in de inkoopketen


AMSTERDAM, 20040418 -- Uit de oliepalm wordt goedkope olie gewonnen die wordt verwerkt in onder andere voedingsmiddelen, cosmetische producten, zepen, vetten, en verf. Om een oliepalmplantage aan te leggen is vruchtbare grond nodig. In Indonesië en Maleisië zijn hiervoor enorme gebieden ontdaan van tropisch regenwoud. De aanleg van oliepalmplantages speelt een grote rol bij het verdwijnen van tropische regenwouden, waardoor niet alleen de biodiversiteit in gevaar komt, maar ook cultuur en bestaansmogelijkheden van inheemse bevolkingsgroepen worden bedreigd. In een debat, georganiseerd door verschillende maatschappelijke organisaties, wordt met bedrijfsleven en overheid van gedachten gewisseld over de effecten van palmolieproductie.



Sprekers zijn onder meer vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven - zoals de Zwitserse supermarktketen Migros, Aarhus, het Indonesische Palm Oil Committee en het Nederlandse Productschap Margarine, Vetten en Oliën. Maatschappelijke organisaties uit de productielanden zullen concrete aspecten van de sector - problemen en oplossingen - belichten.


Datum en tijd: 18 mei, vanaf 14.00 uur
Plaats: de Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
Organisatie: BothENDS, Greenpeace, Hivos, Vereniging Milieudefensie, Nederlands Centrum voor Inheemse Volken, Nederlands Committee voor IUCN, Novib, Wereld Natuur Fonds.




Vereniging Milieudefensie