Ingezonden persbericht


Published: 08:00 18.05.2004 GMT+2 /HUGIN /Source: Innogenetics /BXS: INNX /ISIN: BE0160220738

Innogenetics' eerste kwartaal resultaten voor 2004: winstgevende diagnostische divisie en toenemende R&D investeringen in therapeutische vaccins

Gent, 18 mei 2004 - Innogenetics kondigde vandaag haar resultaten aan van het eerste kwartaal van 2004.

Hoogtepunten van het eerste kwartaal 2004


* Diagnostische divisie winstgevend voor het derde opeenvolgende kwartaal
* Lichte stijging van de inkomsten (*) tot 14,6 miljoen
* Verbetering in bruto marge tot 57,0% versus 55,2% (inclusief therapeutica)
* Investeringen in onderzoek en ontwikkeling nemen toe met 12%, voornamelijk door de therapeutische programma's
* Operationeel verlies bedraagt 5,5 miljoen en diagnostische activiteiten realiseerden een operationele winst van 0,2 miljoen
* Cash positie bedraagt 41,6 miljoen vergeleken met 32,2 op het einde van maart 2003 ( 43,5 miljoen op het einde van 2003)
* Therapeutische activiteiten: positieve finale resultaten voor de fase 2 klinische studie met LyphoDerm; significant verbeterde leverfibrose na 3 jaar therapeutische vaccinatie met INNO 101 in hepatitis C patiënten; overname therapeutisch vaccin programma van Genencor in het domein van infectieziekten (*) inkomsten bevatten productverkopen, royalties en licentievergoedingen

Volgens Philippe Archinard, CEO van Innogenetics, "waren de resultaten van de diagnostische activiteiten in het eerste kwartaal van 2004 winstgevend. Met uitzondering van de HLA productlijn, presteerden alle diagnostische producten sterk en bevestigden ze duidelijk onze algemene objectieven voor 2004. Op het therapeutisch vlak blijven we succes boeken op het gebied van wondbehandeling met excellente resultaten voor LyphoDerm van XCELLentis, en met uitstekende 3-jaar histologie resultaten in het domein van hepatitis C. Bovendien evolueert de integratie van het recent overgenomen therapeutische vaccin programma van Genencor volgens plan. Een compleet overzicht van onze diagnostische en therapeutische programma's zal op 16 juni 2004 worden voorgesteld ter gelegenheid van de Innogenetics' 2004 R&D dag."

Diagnostische activiteiten: winstgevend

Voor de eerste drie maanden van 2004 waren de diagnostische activiteiten winstgevend met 0,2 miljoen ten opzichte van een operationeel verlies van -0,1 miljoen in dezelfde periode in 2003. De inkomsten(*) namen toe tot 14,5 miljoen ten opzichte van 14,3 miljoen in 2003. Deze langzame groei was grotendeels een gevolg van een wijziging in het bestelproces en het voorraadbeheer van onze partner in HLA en het verlies van de inkomsten als gevolg van de verkoop van de Nederlandse dochteronderneming (Delft Diagnostic Laboratory BV) waarvan de inkomsten werden verrekend tot eind november 2003. Deze twee gebeurtenissen hadden een invloed op de verkoop van de diagnostische producten. Deze beliepen 13,0 miljoen in vergelijking met 13,4 miljoen in het eerste kwartaal van 2003. Daarentegen nam de verkoop echter toe van alle andere diagnostische producten voor infectieziekten, neurodegeneratie en genetische testen. Deze producten losten de verwachtingen dan ook meer dan in waardoor ze de vooropgestelde toename in verkoop met 10% voor 2004 blijven bevestigen.

Daarenboven hebben de volgehouden inspanningen om de productiviteit te verhogen en de kosten onder controle te houden, geleid tot een verdere verbetering van de bruto marge tot het niveau van 57%. De diagnostische R&D en operationele uitgaven bleven op peil.

Toename van de investeringen in therapeutische onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's

Gedurende de eerste drie maanden van 2004 liepen de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling van therapeutische programma's op tot 5,2 miljoen. Dit is in lijn met het budget 2004. Die uitgaven weerspiegelen de nieuwe focus op therapeutische vaccins, niet enkel op het vlak van hepatitis C maar ook de integratie van het nieuwe therapeutische vaccin programma in hepatitis B en het human papillomavirus.

Stabiele niet-product verkoopsinkomsten

De inkomsten uit royalties stegen significant tot 0,8 miljoen in de eerste drie maanden van 2004. Dat was voornamelijk te wijten aan de toenemende verkoopsactiviteiten van onze partners op het gebied van HIV-1 groep 0. Inkomsten uit licenties bleven stabiel op het niveau van 0,7 miljoen.

De inkomsten uit contracten en subsidies voor onderzoek en ontwikkeling waren overeenkomstig de verwachtingen en bedroegen 1,4 miljoen. Ze zijn voornamelijk het resultaat van de contractuele verplichtingen van Solvay en Roche, en van nieuwe subsidies in de diagnostische domeinen van hepatitis C en de ziekte van Alzheimer.

Uitgaven in lijn met verwachtingen

De trend tot verbetering van de productiviteit, inclusief de therapeutica, werd bevestigd. De bruto marge in de eerste drie maanden van 2004 steeg tot 57,0%, vergeleken met 55,2% in dezelfde periode van 2003.

De kosten voor onderzoek en ontwikkeling gedurende de eerste drie maanden van 2004 bedroegen 8,1 miljoen en namen met 12% toe vergeleken met dezelfde periode van 2003. Binnen het gebied van de diagnostische activiteiten bleven de uitgaven op vlak van onderzoek en ontwikkeling stabiel ( 2,9 miljoen) terwijl de kosten van de therapeutische onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's in het eerste kwartaal van dit jaar 5,2 miljoen bedroegen.

Zowel de kosten voor marketing en verkoop als de algemene en administratieve kosten stegen lichtjes gedurende de eerste drie maanden in 2004 vergeleken met dezelfde periode in 2003. Deze kosten bedroegen samen 7,3 miljoen.

Operationele resultaten

Het operationele verlies van Innogenetics in de eerste drie maanden van 2004 bedroeg 5,5 miljoen, in vergelijking met 4,2 miljoen voor dezelfde periode in 2003. Die toename van het operationele verlies is voornamelijk een gevolg van de inkomsten die op eenzelfde niveau bleven. Alle andere resultaatsonderdelen waren goed in lijn met de verwachtingen. Het nettoverlies in het eerste kwartaal van 2004 bedroeg 5,6 miljoen.

Verbeterde cash positie

Op 31 maart 2004 bedroeg de cash positie van Innogenetics 41,6 miljoen, vergeleken met 32,2 miljoen eind maart 2003. De cash positie op 31 december 2003 bedroeg 43,5 miljoen, dankzij een kapitaalverhoging van netto 22 miljoen.

De cash positie werd gedurende de eerste drie maanden van 2004 voornamelijk beïnvloed door de betaling van een licentievergoeding door Roche ten belope van 5 miljoen.

Over Innogenetics
Innogenetics is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf, gericht op het uitbouwen van parallelle activiteiten op het vlak van diagnostica en therapeutische vaccins. In 2003 steeg het omzetcijfer met 16% tot 73 miljoen en bereikte de diagnostica afdeling een operationele winst van 7 miljoen. Binnen haar diagnostische activiteit ontwikkelt Innogenetics een groot aantal gespecialiseerde producten in 3 domeinen: infectieziekten (hepatitis C, hepatitis B en HIV), genetische testen (HLA weefseltypering en mucoviscidose) en neurodegeneratie (de ziekte van Alzheimer). Binnen haar therapeutische activiteit concentreert Innogenetics zich op de ontwikkeling van haar therapeutische vaccins om tegemoet te komen aan de onbeantwoorde medische behoeften in het domein van de infectieziekten, met twee nieuwe producten in klinische evaluatie (hepatitis C in fase 2 en hepatitis B in fase 1). Met een sterk commercieel gericht management team en een duidelijk tweevoudig "business model" is Innogenetics een laag-risico investering in de biotechnologie met een mogelijk grote meeropbrengst. Innogenetics werd opgericht in 1985 en is genoteerd op Euronext Brussels. De zetel van het bedrijf is gevestigd in Gent. Innogenetics heeft verkoopsfilialen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Innogenetics telt wereldwijd 590 medewerkers en heeft een marktkapitalisatie van ongeveer 350 miljoen.

Voor bijkomende informatie, gelieve contact op te nemen met :

Innogenetics
Jean-Christophe Donck
Vice President, Investor Relations
Phone +32 (0)9 329 1701
jeandon@innogenetics.com

www.innogenetics.com

Volledige persmededeling in pdf-formaat

Eerste kwartaal resultaten voor 2004

SPECIALE OPMERKING MET BETREKKING TOT INFORMATIE OVER DE TOEKOMST

Dit persbericht bevat verklaringen over de toekomst die risico's en onzekerheden inhouden, inclusief, maar niet beperkt tot projecties van toekomstige inkomsten, operationele inkomsten en andere risico's. Toekomstige beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat dit ramingen zijn, die alleen het oordeel van ons management weergeven en zij mogen niet zonder meer vertrouwen op de verklaringen met betrekking tot de toekomst.

Innogenetics - Technologiepark 6 - 9052 Gent - Belgium

Website: http://www.innogenetics.com