Vlaamse overheid

Vandaag verdedigt Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, het Belgische standpunt op de Europese Ministerraad over REACH. REACH staat voor de Europese ontwerp verordening over de registratie, evaluatie en vergunning van 30.000 chemische producten over een periode van 11 jaar. "Ik ben voor een impactanalyse van chemische stoffen op mens en milieu. Ik ga REACH dus verdedigen, maar het kan enkel op een manier die de meer dan 100.000 Belgische jobs in de sector niet in gevaar brengt," zegt minister Ceysens.

Belang van REACH voor België

"Het belang van deze ontwerp verordening voor België valt niet te onderschatten. 100.000 mensen werken rechtstreeks in de chemische nijverheid in België. Maar ramingen tonen aan dat 7% van de actieve bevolking op een of andere manier betrokken is bij de chemie. België is de vijfde grootste chemiecluster van Europa en tekent daarmee voor 8,5% van de totale Europese productie. Chemie is een van de belangrijkste export producten van ons land," zegt Ceysens. Een groot aantal KMO's is actief in de sector. KMO's maken afgewerkte producten met de basisstoffen die de grote chemieconcerns leveren.

Belgisch standpunt

De Europese Commissie heeft na een grootschalige internet bevraging een ontwerp verordening aangenomen waarover de lidstaten nu hun standpunt moeten bekend maken. "Het komt er nu op aan om een goede balans te vinden tussen gezondheid en milieu enerzijds en de vele jobs in de chemie anderzijds. Daar zal ik mijn Europese collega's vandaag van proberen te overtuigen," aldus minister Ceysens.

"Ik ben voor het in kaart brengen van de impact op mens en milieu van chemische producten. Greenpeace toont met hun 'huisstofrapport' aan dat er in elke ruimte een aantal chemische stoffen zitten. En die hebben natuurlijk een impact op allergieën en astma. De Belgische industrie heeft al een groot aantal inspanningen gedaan op dit vlak en een nieuwe verordening houdt daar best rekening mee," zegt Ceysens.

Concreet betekent dit dat REACH:
ook werkbaar moet zijn voor kleinere bedrijven die vooral in België in de sector actief zijn;
geen hinderpaal mag zijn voor de innovatie van bedrijven; en de concurrentiekracht van de chemische bedrijven ten opzichte van andere werelddelen niet mag verminderen door onnodige administratieve lasten.

Impacttoets op milieu en industrie

"We willen een impacttoets van stoffen op mens en milieu maar ook een impacttoets van REACH op de jobs in onze industrie," vat Patricia Ceysens het standpunt samen.

Waar? Europese Raad, Justus Lipsiusgebouw Wanneer? 14.45h

info : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
Michel.debruyne@vlaanderen.be
www.ministerpatriciaceysens.be


---