Politie Flevoland

Daling auto-inbraken door project

Lelystad 18-05-2004 - In de periode februari tot en met april is het aantal auto-inbraken in het centrum van Lelystad met 47% afgenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2003. Er zijn in deze periode vijf personen aangehouden, die verdacht worden van auto-inbraak. De projectmatige aanpak van de politie, in samenwerking met medewerkers van het project Veilig Op Straat (VOS) en de Stichting Perspectief, lijkt zijn vruchten af te werpen.

Na analyse van auto-inbraken in 2001 werd daarin een piek van 61 auto-inbraken ontdekt in de maanden februari tot en met april. In 2002 werd hierop een projectmatige aanpak ontwikkeld, hetgeen in dat jaar resulteerde in een daling van 60% (slechts 25 auto-inbraken). Door omstandigheden kon het project in 2003 niet worden uitgevoerd, waarop het aantal steeg naar 47 auto-inbraken, om in 2004 weer te dalen naar 25.

Het project is een mix van preventie en opsporing. Perspectief en VOS waarschuwden tegen het achterlaten van waardevolle voorwerpen in autos, controleerden op niet-afgesloten autos en deelden folders uit om te waarschuwen tegen auto-inbraak. De politie zorgde voor opvallende en onopvallende surveillances op risico-plaatsen en besteedde extra aandacht aan het opsporen van auto-inbrekers. Dit laatste zorgde voor vijf aanhoudingen van auto-inbrekers (vijf mannen uit Lelystad van 20 tot 35 jaar), waartegen strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld.

Het gevreesde "waterbed"effect is uitgebleven. In de omliggende wijken zijn niet meer auto-inbraken gepleegd als voorheen.