Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Dag van de media - Dinsdag 18 mei 2004

De redactie van De Journalist heeft het initiatief genomen tot de Dag van de Media. De datum is dinsdag 18 mei 2004. Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, een afspiegeling van uiteenlopende media, heeft het plan in zijn vergadering van 28 november jl. overgenomen en zal de Dag van de Media actief ondersteunen.

De leden van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren zullen 'hun' media op eigen wijze bij de Dag van de Media betrekken. Door bestaande activiteiten als open dagen of spreekuren ook op die dag te concentreren. Door publieke tribunes bij redactievergaderingen op te richten. Door columnisten in het wild te laten bezichtigen. Door live debatten te organiseren. De Dag staat of valt met de eigen inbreng van de diverse media - immers geen conglomeraat maar uiteenlopende titels met nog uiteenlopender journalisten. Los van het Genootschap van Hoofdredacteuren is er ook afzonderlijk contact hierover met verschillende media, uiteenlopend van het NOS Journaal, het Filosofie Magazine en het Brabants Dagblad, die aan het evenement zullen deelnemen. Natuurlijk worden alle media hiertoe uitgenodigd.

De laatste jaren is het contact tussen media en hun lezers, luisteraars en kijkers geïntensiveerd. Trokken journalisten zich vroeger dikwijls terug in een bastion, met een begrijpelijk beroep op hun onafhankelijkheid, nu is het velen duidelijk dat die onafhankelijkheid alleen maar gediend is met een open oog en oor voor de samenleving. Het contact met het publiek, de afnemers cq 'klanten' van de media is te waardevol om alleen - met alle respect - aan de afdeling marketing over te laten. Redacties nemen steeds meer hun verantwoordelijkheid om vanuit de journalistiek zoveel mogelijk geluiden uit de samenleving op te vangen. Media gebruiken daarvoor naast het journalistieke métier uiteenlopende instrumenten: spreekuur, reactietelefoon, open dag, debat, lezersbus, website, e-mail-peilingen, lezersbus, werkbezoek. Ook lezersredacteuren, ombudsmannen, tot en met de Raad voor de Journalistiek, zijn wegen waarlangs de gebruikers van de media de makers kunnen bereiken. Maar bij een groot deel van het publiek zijn niet alle wegen bekend.

Op de dag van de Media zullen journalisten bij omroepen, kranten en bladen, en ook voorlichters, studenten en docenten journalistiek, en anderen die op het terrein van de media actief zijn, hun werk onder de aandacht brengen. Ook de wegen om de media te bereiken worden belicht. Het gaat daarbij niet alleen om klachten of kritiek. Maar journalisten nemen de roep om openheid serieus. Sinds de aanslagen van 11-9, de moord op Pim Fortuyn, wordt het debat over de rol van de media in alle hevigheid gevoerd. In analyses van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en van de Raad voor het Openbaar Bestuur wordt de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de media onderstreept. Ook kritiek op de wijze waarop journalisten hun verantwoordelijkheid nemen hoort thuis op de Dag van de Media.

De taak van de redactie van De Journalist zal zich beperken tot het op peil houden van de informatie over de verschillende activiteiten. Uiteraard is dat aan de deelnemende media zelf, maar er komt in januari 2004 ook een website waarop de hopelijk groeiende lijst wordt bijgehouden. Als contactadres fungeert voorlopig dejournalist@dejournalist.nl

Voor nadere toelichting: 06-51981121, Joost Divendal, hoofdredacteur De Journalist

De datum van dinsdag 18 mei is gekozen, omdat op deze derde dinsdag van de meimaand het maatschappelijk verkeer niet door mei- cq (later) zomervakantie wordt vertraagd. De derde donderdag van juni, door de RMO gesuggereerd als dag voor een 'media-politiek verantwoordingsdebat', is niet overgenomen. Het zomerreces werpt zijn licht dan al vooruit en ook is het EK Voetbal losgebarsten, zodat activiteiten overdag of 's avonds minder mensen zouden trekken. Belangrijker: het is de vraag of de politiek zich met de media moet bemoeien. Dus zo'n idee laten we graag aan anderen. Overigens vindt de Dag van de Media op dinsdag 18 mei plaats voordat op woensdag 19 mei - de derde woensdag van de meimaand - het in de Tweede Kamer 'Gehaktdag' is: een gezonde scheiding van verantwoordelijkheden derhalve.

---- --