Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave dinsdag 18 mei 2004

* GEWELDSTEAM LOST TIEN STRAATROVEN OP
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Het Geweldsteam van district Oost heeft met de aanhouding van een 25-jarige Capellenaar op woensdag 12 mei jl. tien straatroven in Capelle aan den IJssel opgelost. Vorige week woensdag zag een rechercheur van het Geweldsteam in zijn vrije tijd de verdachte lopen nabij het Schollebos. De man stond al enige tijd gesignaleerd bij de politie op verdenking van straatroof. Nadat de rechercheur zijn collega's had gewaarschuwd kon de verdachte worden aangehouden. Inmiddels heeft hij tien straatroven in Capelle aan den IJssel bekend. De straatroven werden voornamelijk in de late avonduren gepleegd in de wijk Oostgaarde. De verdachte gebruikte meestal een babbeltruc om de mobiele telefoon van het slachtoffer afhandig te maken, door te vragen of hij even de telefoon mocht lenen om iemand te bellen. Een enkele keer werd een slachtoffer onder bedreiging van een mes gesommeerd om de telefoon af te geven. De buitgemaakte handtelefoons werden door de verdachte verkocht om geld voor verdovende middelen te verkrijgen. Afgelopen vrijdag werd de verdachte voorgeleid voor de officier van justitie. De rechter-commisaris heeft de 25-jarige man inmiddels voorgeleid. Het Geweldsteam sluit niet uit dat de man in aanmerking komt voor meerdere straatroven. Mogelijk dat er meerdere mensen het slachtoffer zijn geworden van deze straatrover, maar om wat voor reden dan ook nog geen aangifte hebben gedaan. De verdachte met een lichtgetinte huidskleur en een tenger postuur, droeg tijdens de berovingen altijd een donkergekleurd petje. Indien u over meer informatie beschikt, wordt u vriendelijk verzocht alsnog contact op te nemen met het Geweldsteam van district Oost via het telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeershandhaving) hield maandagmorgen op de Statenweg en 's-Gravendijkwal snelheidscontroles.
Op de Statenweg lapten tussen zeven en negen uur 24 van de in totaal 1120 passerende automobilisten de 50-limiet aan hun laars. Hoogst gemeten overtreding bedroeg 76 km/uur. Op de 's-Gravendijkwal reden tussen half elf en kwart over twaalf 208 van de in totaal 1045 passerende autobestuurders harder dan '50'. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 108 km/uur. Op de Pleinweg rijdend in de richting van de Strevelsweg werden 887 automobilisten op snelheid gecontroleerd. Hiervan kregen 60 bestuurders een bekeuring. De hoogst gereden snelheid bedroeg 80 km/uur.


* VROUW VAN SNORFIETS BEROOFD
ROTTERDAM - Maandagmiddag omstreeks twaalf uur werd op het Grienderwaard een 50-jarige vrouw uit Rotterdam van haar snorfiets beroofd. Het slachtoffer wilde haar rijwiel parkeren toen een onbekende man, onder bedreiging van een mes, haar snorfiets afpakte. Vervolgens reed de berover weg in onbekende richting. De recherche van het district Feijnoord-Ridderster stelt een onderzoek in.


* GEKANTELDE VRACHTWAGEN; ZESTIEN TON PAPIER OP WEGDEK

BERGSCHENHOEK - Maandagmiddag omstreeks half zes kantelde op de provincialeweg N209 een met oud papier geladen vrachtwagencombinatie, die werd bestuurd door een 55-jarige man uit Bergschenhoek. Door nog onbekende oorzaak kantelde de vrachtwagencombinatie in een bocht, waarna deze op de vangrail terecht kwam. Als gevolg van het verkeersongeval kwam de lading, zo'n 16 ton papier, op het wegdek terecht. Gedurende drie uren werden beide opritten naar de N209 afgezet voor het verkeer. Nadat de lading oud papier was overgelden, werden de toeritten weer vrijgegeven. Tegen de 55-jarige bestuurder werd proces verbaal opgemaakt wegens afvallende lading.


* HENNEPKWEKERIJ
ROTTERDAM - Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners stelde de politie van het district Rotterdam-West maandagmiddag in een pand aan de Willem Buytewechstraat een onderzoek in. In het souterrain van het leegstaande winkelpand werd een in bedrijf zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Er stonden zo'n 330 hennepplanten. De hennepplanten alsmede de voor de groei gebruikte apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de hennepkwekerij.


* HENNEPKWEKERIJ AANGETROFFEN
ROTTERDAM - Maandagmorgen werd rond negen uur een hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Pieter Klapwijkstraat. In twee slaapkamers werden een in werking zijnde kwekerij gevonden. De badkamer bleek tevens omgebouwd te zijn tot waterbassin. In totaal werden 505 planten en 2355 stekjes aangetoffen, alsmede een immitatie-vuurwapen en een busje CS-gas. Het wapen en het busje gas, alsmede de planten en de voor de groei benodigde apparatuur werd inbeslaggenomen en vernietigd. Tevens bleek, na onderzoek, dat de stroom illegaal werd afgetapt. Tegen de 36-jarige bewoner werd proces-verbaal opgemaakt.


* TWEE VERDACHTEN OP HETERDAAD AANGEHOUDEN VOOR DIEFSTAL BROMFIETS

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - In de nacht van maandag op dinsdag werden twee mannen, beide afkomstig uit Capelle aan den IJssel, in de leeftijd van 22 en 21 jaar, op heterdaad aangehouden toen zij kort ervoor bij een bedrijf aan de Kanaalweg drie bromfietsen ontvreemden. De mannen, die nadat politiepersoneel bij het pand aankwamen ervandoor gingen, werden respectievelijk op de A. v. Rijckevorselweg en de Wiekslag rond tien voor half twee aangehouden. Een derde verdachte vluchtte door het weiland, gelegen achter de 's Gravenweg weg. Met behulp van speurhonden werd een onderzoek ingesteld naar deze verdachte, helaas werd hij niet meer aangetroffen.


* MAN MISHANDELD
ROTTERDAM - Maandagavond omstreeks kwart voor zeven werd op het Brekelsveld een 49-jarige Rotterdammer in zijn auto mishandeld door een aantal jongeren. Volgens een getuige sprong een jongen op het dak van de nog rijdende auto. Vervolgens werd er een steen door de achterruit gegooid. Toen de Rotterdammer uit zijn auto wilde stappen, werd hij er weer terug in getrapt. Hij sloeg hierdoor met zijn hoofd door een zijruit.
Het slachtoffer moest door de AZRR worden overgebracht naar het Ikaziaziekenhuis.
De politie van het district Zuid stelt een onderzoek in naar de achtergronden van deze mishandeling.


* VISSERS MISHANDELEN MANNEN
RIDDERKERK - Maandagmiddag omstreeks half vijf werden aan de Ridderhaven twee mannen, 38 en 37 jaar (respectievelijk uit Rotterdam en zonder vaste woon- of verblijfplaats) mishandeld. De 38-jarige Rotterdammer zwom in het water, toen twee onbekende mannen die aan het vissen waren hem iets toeriepen waarop de man antwoordde. Toen het slachtoffer weer op de kant stond, liepen de vissers naar de man toe en begonnen hem met vishengels te slaan. Hierop snelde de 37-jarige man zijn vriend te hulp, maar hij liep tevens enkele klappen op waarna hij buiten bewustzijn raakte. Vervolgens werd het 37-jarige slachtoffer in het water gegooid, waarna de twee verdachten vluchtten in onbekende richting. De 37-jarige man werd door personeel van de AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond vervoerd naar het Merwedeziekenhuis in Dordrecht, terwijl de 38-jarige man ter plaatse werd behandeld.


* VIER VERDACHTEN AANGEHOUDEN NA TWEEMAAL POGING AUTODIEFSTAL ONDER

BEDREIGING VAN VUURWAPEN
ROTTERDAM - In de nacht van maandag op dinsdag omstreeks half drie werden vier mannen aangehouden die kort ervoor, onder bedreiging van een vuurwapen hadden getracht twee personen van hun auto's te beroven.
Personeel van Cameratoezicht zag omstreeks half drie dat een automobilist op de Keileweg door twee mannen, onder bedreiging van een vuurwapen, werd beroofd van zijn auto. Toen dit mislukte liepen de mannen weg in de richting van de Van Helmontstraat. Ook hier stond een geparkeerde auto met daarin een man en een vrouw. De twee verdachten probeerden ook deze auto, onder bedreiging van het vuurwapen, te roven. Gewaarschuwd politiepersoneel kwam op dat moment de Van Helmontstraat inrijden en sommeerde de verdachten te stoppen. Eén van de verdachten, een 22-jarige Rotterdammer, ging ervandoor. Door politiepersoneel werd een waarschuwingsschot gelost en vervolgens gericht geschoten op de onderbenen van de verdachte. De 22-jarige verdachte werd hierop geraakt in zijn onderbeen maar liep door en stapte vervolgens in een personenauto, die bestuurd werd door een 35-jarige Rotterdammer. De beide mannen werden vervolgens aangehouden. Bij de 22-jarige verdachte werd na zijn fouillering een vuurwapen aangetroffen. Hij werd ter behandeling overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum. In de directe omgeving werden de overige verdachten, een 25-jarige en 42-jarige Rotterdammer aangehouden.


* ACTIE PREVENTIEF FOUILLEREN IN TARWEWIJK EN BLOEMHOF

ROTTERDAM - Politiepersoneel van de districten Zuid en Feijenoord-Ridderstel hielden maandagmiddag en -avond een actie preventief fouilleren in de wijken Tarwewijk en Bloemhof. Tussen twee en elf uur werden 263 personen op straat gefouilleerd en 86 auto's gecontroleerd. In totaal werden vijf steekwapens en een kleine hoeveelheid hasj in beslag genomen. In totaal werden drie personen aangehouden. Drie en veertig mensen kregen een bekeuring voor diverse feiten waaronder openbaar drankgebruik. Deze acties zijn gehouden in het kader van de speciale aanpak Tarwewijk-Bloemhof. Bij deze acties, die zeker nog tot 1 oktober duren, zijn politie, Stadstoezicht, deelgemeenten Feijenoord en Charlois, andere diensten en organisaties en vooral ook de bewoners bij betrokken.