Ingezonden persbericht

Sabbatten in Zuid-Europa

AMSTERDAM, 20040518 -- Voor wie langer afstand wil nemen van het 'druk,druk,druk'-bestaan in Nederland, kan Slowlife nu de weg wijzen naar locaties in Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Belangrijke kenmerken voor deze verblijfplaatsen zijn: inspirerende mensen, gastvrijheid, contact en (h)eerlijk voedsel. Kortom een 'thuis weg van huis'. De stichting Slowlife - opgericht in januari 2003 - heeft als missie het langzame leven in het algemeen en het sabbatsverlof in het bijzonder te promoten. Het vinden, bezoeken en 'voorproeven' van de locaties zien we als een extra service voor wie een sabbatical wenst


Een Slowlife-locatie is een 'thuis weg van huis' waar sabbatters hun verlof kunnen doorbrengen. Het leven op zo'n locatie valt onder het motto 'niets hoeft, maar kan': ongegeneerd de lof der luiheid vieren, meewerken, samen eten, studeren, eindelijk al die boeken lezen, tijd besteden aan verslofte liefhebberijen, dromen, nieuwe inspiratie opdoen, weer ontdekken wat echt belangrijks is... . Kortom alles doen waar mensen in hun normale drukke leven niet meer aan toekomen. Minstens zo belangrijk als het onderdak zijn de vaste bewoners die de sabbatters hier aantreffen. Het zijn stuk voor stuk gastvrije mensen die open staan voor contact. Op meerdere locaties is het bovendien mogelijk een deel van de verblijfkosten en maaltijden 'te ruilen' door af en toe een handje te helpen met voorkomende klussen op de locatie. De verblijfplaatsen zijn ideaal voor die sabbatter die niet de stress van een wereldreis wil, maar wel buiten Nederland afstand wil nemen van het snelle leven thuis. Het zijn bovendien prima locaties om ook alleen naar af te reizen.

Slowlife beperkt zich in haar zoektocht naar locaties waar het leven nog langzamer wordt geleefd tot de minder gehaaste culturen van Zuid-Europa: Zuid-Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Zeg maar daar waar de eerste olijfbomen in zicht komen...

Doucement in Frankrijk

In het land dat voor velen synoniem is aan het douce leven kan Slowlife de weg wijzen naar een twaalftal locaties in Zuid-Frankrijk. De locaties zijn voornamelijk in handen van Nederlandstaligen, die wel over een Bourgondische inslag beschikken. Ze kennen hun Franse buren en zijn de taal ook zeker machtig. Het zijn enthousiaste Frankrijkbewoners die anderen graag laten delen in de geneugten van hun meer op menselijke maat gesneden bestaan.

Griekenland zonder agenda

Aan het organiseren van Griekse Olympische Spelen lijkt geen schema ten grondslag te liggen. Wel een overdosis aan zelfvertrouwen en improvisatievermogen. Waar kan de overgeorganiseerde Nederlander zich beter losweken van zijn agenda dan in dit land? De Griekse locaties bevinden zich in minder bekende streken als Noord-Griekenland, de Pelopponesos en eilanden als Kefalonia en Evia. De scepter wordt op alle plaatsen gezwaaid door Grieken of gemengd Griekse koppels.

Italiaanse (eet)cultuur

Romeinse kinderen eten tussen de middag samen biologische maaltijden. Opdat ze maar vroeg leren dat samen een gezonde maaltijd nuttigen zoveel meer waard is dan in je eentje een vetsnack weghappen. Ook op de Italiaanse locaties staat (h)eerlijke maaltijden en gemeenschapszin hoog in het vaandel. Zowel bij de Italianen met hun oude klooster nabij Toscane, bij de Nederlanders met hun Italiaanse buren op een heuvel in de Marche, bij het Italiaans-Nederlandse stel in de ultieme slowlife-streek Molise, als bij de Italiaan in het Zuid-Italiaanse Apulia met zijn authentieke trulli.

Ontstressen in Portugal

Volgens het Portugees verkeersbureau ligt het land op duizenden kilometers van de stress verwijderd. Slowlife trok het hele land door van zuid naar noord en vond vier zeer verschillende locaties die inderdaad gemeen hadden dat het 'druk,druk,druk'-syndroom ver te zoeken was. In het uiterste zuiden trof ze een in alle opzichte warme locatie; iets ten zuidwesten van de universiteitsstad Coimbra een voormalig kuuroord; in het noorden tegen de Spaanse grens twee sabbatnemers die niet meer terugkeerden en in het hart van het land een handige Vlaamse met paarden.

Spaanse dromen

"Wie niet van het geluk weet te genieten als het komt, moet niet klagen als het hem verlaat", zo sprak de schrijver van Don Quichotte, dé Spaanse klassieker over het verwezenlijken van idealen en dromen. De vijf locaties in Zuid-Spanje zijn allen het bewijs dat je over idealen kan dromen of ze kan verwezenlijken. De bewijzen zijn te vinden in de vallei der vreugde onder Granada; nabij Ronda; in een oud Moors dorp en naast een plaats met de meeste feria's & fiësta's in de wijde omtrek.

Slowlife heeft alle locaties meerdere dagen bezocht en deze - inclusief de locatiehouders - uitgebreid beschreven op de website van de stichting www.slowlife.nl onder de knop Locaties. De specifieke adresgegevens zijn gratis beschikbaar voor Slowlife-donateurs. Het vinden, bezoeken en 'voorproeven' van de locaties zien we als een extra service voor diegenen die het streven van Slowlife ondersteunen. De locaties zijn ook voor een korter (proef)verblijf te boeken. Bijvoorbeeld in de spaarjaren voorafgaand aan het sabbatical.

Normaal maken loopbaanonderbreking

De stichting Slowlife zag in januari 2003 haar levenslicht. De stichting heeft als doel tegengas te geven aan het drukke bestaan in Nederland. We willen mensen inspireren gas terug te nemen voordat zij - en hun omgeving - voortijdig opbranden. Hiertoe promoten we onder meer het sabbatsverlof of loopbaanonderbreking. Sinds 2001 is het mogelijk fiscaal gunstig te sparen voor een tussentijds verlof. Momenteel werkt het kabinet aan een regeling levensloop & prepensioen die loopbaanonderbrekingen nader ondersteunt. Als Slowlife maken we ons sterk een loopbaanonderbreking van uitzondering naar regel te verheffen. De stichting ondersteunen in haar streven kan vanaf ¤ 25,- per jaar.


P.s. Het reizen tussen de locaties is overigens ook geheel in slowlife-stijl geschied. Niet rondjakkerend maar vooral rustig rondreizend met daktent en hond.




Ingezonden persbericht