Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 18-5-2004

Vaccinatie tegen kinkhoest

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

POG/ZP 2484369

18 mei 2004

Op 10 mei jl. heb ik u bij de beantwoording van de vragen van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport over vaccinatie tegen kinkhoest bericht dat er dreigende leveringsproblemen waren voor het acellulaire kinkhoestvaccin (aK vaccin). Dit vaccin wordt in het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden aan vierjarigen.

In vervolg hierop kan ik u meedelen dat om de eerder ontstane problemen op te lossen, in overleg met de fabrikant GSK en het NVI is besloten het vaccin opnieuw te produceren en de verpakking te wijzigen. Dit heeft tot gevolg dat het aK vaccin weer moet worden geregistreerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Deze procedure is inmiddels in gang gezet, maar duurt naar verwachting tot eind 2004 (productie, afvullen, kwaliteitstesten, evt. nader onderzoek, besluitvorming CBG, verpakken/etiketteren, leveren).

De consequentie is dat de vaccinaties met het aK vaccin voor vierjarigen tijdelijk uitgesteld dienen te worden. Dit is ook mogelijk omdat het merendeel van de 4-jarigen (95%) als zuigelingen de basisimmunisatie voor kinkhoest al heeft ontvangen. Deze kinderen zijn als regel nog voldoende beschermd. Inenting voor of rond de vijfde verjaardag, is dan ook in dit geval acceptabel.

Alle betrokkenen zullen zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd. De beroepsbeoefenaren zullen op de hoogte worden gesteld door de RVP-nieuwbrief die sinds kort door het RIVM wordt uitgegeven. Vervolgens zullen die ouders/verzorgers waarvoor dit uitstel aan de orde is, gericht worden geïnformeerd.

Over de introductie van het combinatievaccin DaKTP-Hib voor zuigelingen heeft overleg plaatsgevonden met fabrikant GlaxoSmithKline (GSK). Afgesproken is dat GSK deel zal nemen aan de Europese aanbestedingsprocedure om te komen tot invoering van het vaccin in het RVP begin 2005. GSK zal het vaccin niet voor die tijd in Nederland op de markt brengen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst