Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

18/05/04 Werkbezoek Koningin aan het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht te Culemborg

Hare Majesteit de Koningin heeft vanmiddag, dinsdag 18 mei, een werkbezoek gebracht aan het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL) te Culemborg. Tijdens het bezoek heeft zij zich laten informeren over de opleiding en training van ruimploegen, de ervaringen van uitgezonden troepen, interdepartementale samenwerking en toekomstige ontwikkelingen.

Het EOCKL heeft als taak het ruimen van conventionele en geïmproviseerde explosieven. Zij voert deze taak sinds midden zeventiger jaren uit op het Nederland grondgebied. Vanaf de jaren negentig voert de eenheid overal ter wereld explosieven opruimoperaties uit ter ondersteuning van de uitgezonden Nederlandse eenheden Op dit moment ondersteunt het EOCKL de missie in Irak en neemt een detachement deel aan de missie in voormalig Joegoslavië.

Het EOCKL telt 24 ruimploegen, die zowel in Nederland als in de uitzendgebieden het operationele werk uitvoeren. De ruimploegen bestaan uit militairen die een specialistische opleiding en werkervaring hebben op het terrein van technische opbouw en werking van munitie en explosieven en op het gebied van wet- en regelgeving over opslag en vervoer van explosieve stoffen. In Nederland ontvangt het EOCKL jaarlijks ongeveer 2500 meldingen van zijn 'klanten', de politiebureau's. De meldingen variëren van bommeldingen tot een melding van een paar patronen munitie die bij de politie zijn ingeleverd. Bij elke melding wordt naar prioriteit gehandeld.

Het commando ontvangt zijn budgetten van het ministerie van Defensie en van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook het ministerie van Justitie is betrokken bij het commando. Naast het EOCKL beschikt ook de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine over een opruimingsdienst. Het ligt in de bedoeling de komende jaren de samenwerking tussen krijgmachtsdelen te intensiveren door een interservice Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) op te richten.

Tijdens haar bezoek aan het EOCKL heeft de Koningin gesprekken gevoerd met onder meer leden van ruimploegen, instructeurs, burgermedewerkers en personeelsleden die zijn uitgezonden geweest naar Cambodja, Irak, voormalig Joegoslavië, Macedonië, Angola en Kosovo. Daarnaast is een demonstratie gegeven van een ruiming. Tevens is stilgestaan bij de medewerkers die tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden zijn omgekomen.