Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


- Rijksdienst kleiner

Rijksdienst kleiner

18 mei 2004

De totale omvang van de rijksdienst is in 2003 met 1 % gedaald ten opzicht van het voorgaande jaar. Daarmee is de rijksdienst voor het eerst na een jarenlange stijging in omvang afgenomen. Dit staat in het Sociaal Jaarverslag van het Rijk dat voor de derde keer wordt uitgebracht. Het verslag geeft een beeld van de ontwikkelingen en gebeurtenissen op het terrein van het personeelsmanagement die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. Het jaarverslag is vandaag door minister Remkes (BZK) aan de Tweede Kamer aangeboden.
---

Eerste resultaten zichtbaar

De daling komt door de inzet van het kabinet om de organisatie en werkwijze van de rijksoverheid efficiënter en effectiever te maken. De volumetaakstelling voor 2003 is door vrijwel elk ministerie gehaald.

Het kabinet heeft daarnaast meer personeel ingezet bij organisatieonderdelen in de veiligheidsketen, namelijk de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, de Rechterlijke Organisatie, de dienst Justitiële Inrichtingen en enkele inspectiediensten.

Ziekteverzuim gedaald

Het ziekteverzuim bij de rijksoverheid is in 2003 gedaald naar 6,6 %, waarmee is voldaan aan een van de belangrijkste doelstellingen uit het Arbo-convenant Document .

Het ziekteverzuim bij de rijksoverheid is lager dan bij grote bedrijven in de markt. Het ziekteverzuim bij bedrijven met meer dan 100 werknemers daalde in 2003 naar 5,9 %. Document Het vergelijkbare ziekteverzuim bij de rijksdienst daalde naar 5,4 % in 2003. Document

De instroomkans in de WAO daalde van 1,5 % in 2001 naar 0,63 % in 2003.

Bewust vacaturebeleid

Zowel de interne mobiliteit als de externe instroom neemt af als gevolg van een lager aantal vacatures bij de rijksoverheid ten gevolge van de taakstellingen. Deze ontwikkelingen zorgen voor een toename van de gemiddelde leeftijd en voor een stijging van het aantal WW-uitkeringen.

Om deze nadelige gevolgen te ondervangen zijn compenserende maatregelen getroffen. Zo hebben onderhandelingen met de vakcentrales in maart 2004 geleid tot de totstandkoming van een rijksbreed sociaal flankerend beleid dat tot doel heeft gedwongen ontslagen te voorkomen. Daarnaast heeft wederom een nieuwe tranche rijkstrainees de mogelijkheid gekregen om bij het Rijk te komen werken.

Vernieuwing HRM-stelsel Rijk*

Het streven naar meer efficiëntie en kwaliteit heeft ook gevolgen voor de HRM-functie bij het Rijk. Het afgelopen jaar is onder de noemer `Vernieuwing HRM-stelsel Rijk' rijksbreed een aantal trajecten gestart die tot verbeteringen in de HRM-kolom moeten leiden. Er zijn verdere voorbereidingen getroffen om te komen tot een Shared Service Center HRM personeels- en salarisadministratie bij het Rijk. Dit moet leiden tot een betere dienstverlening aan managers en medewerkers, minder bureaucratie en meer efficiency.

Arbeidsmarktpositie Rijk verbeterd

In 2003 heeft de imagocampagne van `Werken bij het Rijk Als je verder denkt' een doorstart gemaakt en zijn wederom positieve resultaten bereikt. De arbeidsmarktpositie van het Rijk is verbeterd; het imago is duidelijk bijgesteld met als resultaat dat het Rijk als werkgever op de kaart staat.

Document Dit cijfer is inclusief het verzuim langer dan een jaar, doch exclusief zwangerschap- en bevallingsverlof.

Document Dit cijfer is exclusief het ziekteverzuim langer dan één jaar

Document Bron: CBS


* Human Resource Management-stelsel Rijk
---

---

---

---