P E R S B E R I C H T

De Colombineboot wint Nationale Kinderkroon 2004

Leiden, 18 mei 2004 - Een jury van kinderen heeft 'De Colombineboot' uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Kinderkroon 2004. De Kinderkroon is een jaarlijkse ereprijs van de Stichting Kinderpostzegels Nederland voor het meest aansprekende project dat zij financieel steunt. De andere twee projecten die om de eer streden, zijn zwerfjongerenpension 'De Omloop' in Breda en de 'Muziekkelder' in Hoenderloo.

Beoordeling winnaar
De kinderjury riep het project 'De Colombineboot' uit tot winnaar van de Nationale Kinderkroon. De Colombineboot is een zeilschip speciaal ingericht voor kinderen met een lichamelijke beperking. Het schip is een initiatief van Stichting Colombine, die vakanties verzorgt voor kinderen met fysieke en/of psychische problemen en hun ouders, vrienden of begeleiders. Kirsten Brandsma, werkzaam bij de stichting, is blij en verrast met de prijs. "Het is écht een kroon op ons werk. Al zeven jaar kunnen kinderen die het moeilijk hebben, in het Colombinehuis vakantie vieren. We vinden het erg leuk dat we nu in het zonnetje worden gezet."
De Colombineboot heeft extra brede gangboorden, een aangepast toilet, een grote gelijkvloerse kuip en een rolstoellift. De kinderjury was onder de indruk. "Eindelijk kunnen ook leeftijdsgenoten met een handicap van de watersport genieten." De jury was tevens te spreken over de houdbaarheid van het project. "Een zeilschip dat lange tijd meegaat, is een prima investering." De boot is gebouwd en ingericht met financiële steun van de Stichting Kinderpostzegels en krijgt een ligplaats vlakbij het Colombinehuis.

Beoordeling andere finalisten
De juryleden waren ook enthousiast over de andere twee finalisten. De Muziekkelder is een project van de Hoenderloo groep, een residentiële instelling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen. Onder de school is een kelder ingericht waar ze muziek kunnen maken. "Een mooi project, waar de jongeren zich op een positieve manier helemaal kunnen uitleven", aldus het jurycommentaar.
Zwerfjongerenpension 'De Omloop' in Breda biedt opvang aan thuisloze jongeren. Zij worden begeleid bij het vinden van een structurele en passende woonsituatie. De kinderjury vond het indrukwekkend en knap om te zien hoe jongeren stap voor stap leren om weer op eigen benen te staan, terug te gaan naar school of baan en op zichzelf te wonen. "Het project geeft de jongeren weer toekomst."

Selectieproces
De drie projecten zijn overgebleven na een voorselectie door drie regionale kinderjury's. Deze jury's - met kinderen uit groep 7 en 8 - bezochten de afgelopen maand in hun eigen regio (Noord, Midden, Zuid) drie projecten die financiële steun ontvingen van de Stichting Kinderpostzegels. Elke jury mocht één van die projecten doorsturen naar de finale.

Tijdens de finale vertelden de jury's wat hen tijdens hun projectbezoeken is opgevallen en waar ze bij de beoordeling op hebben gelet. Daarna trokken ze zich terug om gezamenlijk, begeleid door presentator Sipke Jan Bousema, bekend van o.a. School TV weekjournaal, de uiteindelijke winnaar te kiezen. Vorig jaar ging de Kinderkroon naar het project 'Speelmee CD' van St. Marie, een centrum voor auditief en communicatief beperkte kinderen in Eindhoven.

Meer dan een postzegel
Met de Kinderkroon wil de Stichting Kinderpostzegels het publiek laten zien wat er gebeurt met donaties, legaten en de opbrengst van de welbekende Kinderpostzegelactie. De Stichting Kinderpostzegels steunt initiatieven die zijn opgezet voor kinderen die het niet altijd gemakkelijk hebben, bijvoorbeeld omdat ze gehandicapt zijn, het thuis niet zo goed gaat of omdat ze moeten werken. Het gaat in totaal om enkele honderden projecten, in binnen- en buitenland. Meer informatie hierover is te vinden op www.kinderpostzegels.nl

(