Openbaar Ministerie

18 mei 2004

Samenvatting Requisitoir Lucy de B.

Het OM eist een levenslange gevangenisstraf omdat de ernst en de veelheid van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn gepleegd alsmede het belang van normbevestiging een levenslange gevangenisstraf rechtvaardigen. Verdachte heeft zich over een lange periode schuldig gemaakt aan 7 moorden en 3 pogingen daartoe. Bij al deze delicten ging het om zeer jonge én oudere patiënten die waren opgenomen in ziekenhuizen waar zij aan de zorg van de verdachte waren toevertrouwd en van hun leven en welzijn afhankelijk waren van verdachte. Verdachte heeft door haar handelen de nabestaanden van de slachtoffers onherstelbaar veel leed en verdriet aangedaan. Daarbij is verdachte de levensdelicten blijven ontkennen en heeft zij geen opheldering willen verschaffen over haar motieven. Zij heeft daarmee blijk gegeven geen verantwoordelijkheid te willen nemen voor de door haar gepleegde ernstige feiten.

Daarnaast is het OM van oordeel dat een levenslange gevangenisstraf aangewezen en onontkoombaar is nu de gedragsdeskundige aspecten niet helder zijn geworden. Derhalve zijn er geen termen aanwezig zijn voor het opleggen van een tbs-maatregel. De PBC-rapportage van 28 februari 2003 is onbruikbaar gebleken en blijft daarom buiten beschouwing. Vervolgens heeft verdachte door haar proceshouding een verder vruchtbaar gedragskundig onderzoek in de weg gestaan en heeft zij dus bewust gekozen om als volledig toerekeningsvatbaar te worden verklaard in het geval zij voor de levensdelicten zou worden veroordeeld. Het OM is van mening dat er evenwel ernstig rekening mee gehouden moet worden dat de door verdachte gepleegde feiten wel degelijk verband houden met een ernstige persoonlijkheidsstoornis bij verdachte en er dus ernstig rekening mee gehouden moet worden dat verdachte opnieuw feiten van vergelijkbare ernst zal plegen. De samenleving moet daartegen worden beschermd.

Verdachte zal bij de langste tijdelijke straf, een gevangenisstraf van 20 jaar, met aftrek van de VI en het reeds ondergane voorarrest al binnen 10 jaar (in april 2014) onbehandeld en recidivegevaarlijk op vrije voeten komen. Mede daarom is een gevangenisstraf van levenslange duur, welke ook echt levenslang is, de enige gepaste straf voor deze verdachte.