ABVAKABO FNV

Ziekenhuizen hebben Shell niet nodig

Zoetermeer, 18 mei 2004

Werknemers in ziekenhuizen hebben zelf ook ideeën over efficiency en veiligheid in hun werk. Dat zegt ABVAKABO FNV in reactie op het komende onderzoek van Shell-topman Willems naar veiligheid in ziekenhuizen. TPG-voorman Bakker werd eerder al aangesteld om de efficiency in ziekenhuizen nader te bekijken. 'Prima hoor, al die wijze mensen, maar het meest briljante idee kan gewoon van de medewerkers zelf komen', zegt Tim de Jong, bestuurder ziekenhuizen van ABVAKABO FNV.

De grootste bond in de zorgsector vindt dat voorbij wordt gegaan aan de kennis die in de ziekenhuizen zelf aanwezig is. De mensen die elke dag te maken hebben met patiënten, medicatie, voorzorgsmaatregelen, overdrachten en weten wat daarbij goed en minder goed gaat. Werknemers zijn zelf een goede informatiebron. De Jong: 'Bovendien gaat het ook om de veiligheid van de werknemers, laten we dat niet vergeten!'. ABVAKABO FNV verwijst ook naar het onderzoek 'Personeel in beeld', dat in opdracht van sociale partners wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Prismant. Hierin wordt in kaart gebracht hoe werknemers in ziekenhuizen hun werk ervaren.

ABVAKABO FNV vraagt zich af waarom de topmannen van buiten nodig zijn. De kennis zit binnen, zegt de bond. De ziekenhuizen moeten hun ervaring beter organiseren en gebruik maken van de know-how die men in huis heeft. Werknemers moeten gefaciliteerd worden om veilig te kunnen werken. De Jong: 'Investeren in mensen en opleidingen dus'. De bond erkent overigens dat een onderzoek in de ziekenhuizen nuttig kan zijn. ABVAKABO FNV denkt ook dat ziekenhuizen efficiënter kunnen werken. Met name op financieel gebied heeft de bond daar in maart van dit jaar al suggesties voor gedaan.

MEER INFORMATIE:
Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV en de ziekenhuizen, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Tim de Jong landelijk bestuurder (06) 51274768 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

18 mei 04 18:12