Betuweroute Internet site

persbericht ' Kunst in tunnel; kom kijken!

18 Mei 2004

Meer en meer wordt er zichtbaar van het kunstwerk dat gebouwd wordt in de fietstunnel in de Molenweg in Heerjansdam. Het is nu zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen. Voorafgaand aan het tegelwerk hebben diverse klassen van de Rank en Koningin Julianaschool in Heerjansdam kunstlessen van Berkman en Janssens gekregen. Hierna is het duo aan het ontwerp gaan werken. Eind april is de eerste tegel tegen de wand van de tunnel geplaatst. De feestelijk onthulling van het kunstwerk vindt medio juni plaats uiteraard door de schoolkinderen.

Uit onderzoek is gebleken dat een goed verzorgd uiterlijk van openbare ruimten, zoals een fietstunnel, een veiliger gevoel oplevert. Bovendien worden er veelal in mooie tunnels minder vernielingen aangericht. Als bij de inrichting de directe omgeving betrokken wordt, blijkt ook de sociale controle op die plekken groter te worden . Voldoende redenen voor de projectorganisatie Betuweroute om langs het 160 kilometer lange tracé diverse tunnels op te laten sieren met kunst. De tunnel in Heerjansdam is hiervan een voorbeeld.

In opdracht van de projectorganisatie Betuweroute, onderdeel van ProRail, werkt het duo Berkman en Janssens, kunst in openbare ruimte, aan het kunstwerk voor de fietstunnel. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de locatie van de tunnel in heden en verleden. Motieven uit het oude stadswapen van Heerjansdam, zoals de hazewindhond, waarvan de titel van het kunstwerk 'De Dames en het kleine hondje' is afgeleid, uit de molen aan de Molenweg en elementen uit het landschap keren in het kunstwerk terug. Een en ander wordt uitgewerkt in levendige tegeltableaus. Het werk van Berkman en Janssens is onder andere ook te bezichtigen in Utrecht , Amsterdam en Gorinchem.