Provincie Overijssel

College brengt ambities in beeld in Perspectiefnota

In Overijssel is vooralsnog geen geld voor nieuw beleid in 2005, zo hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel vandaag bekend gemaakt bij de presentatie van de Perspectiefnota 2005. Reden voor het gebrek aan geld vormt de onduidelijkheid over het toekomstige Rijksbeleid en de bijbehorende financiële middelen vanuit Den Haag. Gedeputeerde Job Klaasen, portefeuillehouder Financiën in Overijssel, verwacht in september meer duidelijkheid te hebben vanuit het Rijk over de financieringsruimte voor het komende jaar.

Ondanks het gebrek aan financiële middelen voor nieuwe ambities hebben Gedeputeerde Staten binnen het bestaande beleid wel een aantal prioriteiten aangegeven. De perspectiefnota bevat de belangrijkste speerpunten van de provincie voor de komende anderhalf jaar en biedt daarnaast een doorkijk naar de jaren die komen. De basis voor de perspectiefnota 2005 wordt gevormd door het Onderhandelingsakkoord 'Ruimte voor actie'. In de nota worden de beleidsthema's voor de periode 2005 - 2007 verder uitgewerkt. Ook geven Gedeputeerde Staten aan waar zij over twee jaar op kunnen worden afgerekend.

Werkgelegenheid

Bedrijvigheidsplannen vanuit gemeenten, impulsen voor het aantrekken van innovatieve kennisintensieve bedrijvigheid en het opstellen van een jeugdbanenplan in samenwerking met regionale arbeidsmarktpartijen, dat zijn de acties die Gedeputeerde Staten willen ondernemen om de werkgelegenheid in Overijssel flink te stimuleren. Daarnaast wordt er nog steeds druk bij de rijksoverheid gelobbyd om via het Nieuw Perspectief voor Twente de 2600 verloren arbeidsplaatsen door de sluiting van vliegbasis Twenthe te compenseren.

Bereikbaarheid

Voor de ontwikkeling van een goede economie is bereikbaarheid van steden en bedrijven van essentieel belang. Aandachtspunten hierbij zijn onder andere de N35, de omleiding Ommen, de A28 en de verkeersafwikkeling rond Zwolle. In 2005 zal de provincie het nieuwe Provinciaal Verkeer- en Vervoersplan vaststellen.

Wonen

Via een scala van acties, zoals het vereenvoudigen van regels, prestatieafspraken met gemeenten, voorfinanciering van noodzakelijke bodemsaneringsprojecten en de inzet van speciale landelijke aanjaagteams wil Overijssel in 2005 het woningtekort terugdringen. Vooral de woningbouwproductie in de steden en het bouwen op maat voor starters en ouderen op het platteland hebben de aandacht.

Water

Overijssel wil geen natte voeten meer en ook geen droogte, daarom zijn behalve technische ook steeds meer ruimtelijke maatregelen om op een veilige, schone en recreatieve manier met water te leven. In 2005 worden de gebieden voor opvang van water in het streekplan aangegeven. Voor projecten rond wateropvang en waterkwaliteit is een wateractieprogramma gemaakt in samenwerking met waterschappen en gemeenten. Verder wordt in het kader van Ruimte voor de rivier gewerkt aan het project Uiterwaarden Olst, de dijkverlegging Westenholte voorbereid en wordt de haalbaarheid van een bypass van de IJssel in Kampen en/of Deventer onderzocht.

Zorg

In de zorg spitsen de inspanningen van de provincie zich toe op het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg en een toegankelijk en bereikbaar eerstelijnszorg. Concrete projecten hierbij zijn de ontwikkeling van jeugdzorgboerderijen, Eigen Kracht Conferenties en een verbetering van de bedrijfsvoering van en aansluiting tussen de lokale jeugdzorgvoorzieningen wat de doorstroom ten goede komt. Hierdoor kunnen er meer jongeren geholpen worden. Voor wat betreft de eerstelijnszorg geven Gedeputeerde Staten in 2005 financiële ondersteuning aan vier 'hoeden' (huisartsen onder één dak) en vier zogenaamde zorgpostenplus (huisartsenpools).

Cultuur

Cultuureducatie, amateurkunst en bibliotheken zijn de accenten binnen het beleidsveld cultuur. Komend jaar zijn het vooral educatieve projecten op het gebied van popmuziek die de leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs moeten interesseren in kunst en cultuur. Daarnaast worden met gemeenten afspraken gemaakt over de opzet van een goed netwerk van bibliotheken.

Veiligheid

Een gezonde en veilige leefomgeving is wat het provinciebestuur voor de Overijsselse inwoners wil bereiken. Het versterken van de (grensoverschrijdende) samenwerking en het onderling beter organiseren en afstemmen van het veiligheidsbeleid vormen belangrijke aandachtspunten. Daarbinnen wordt ook het aspect jeugd en veiligheid niet vergeten. Concrete projecten: toetsing van gemeentelijke plannen, strikt handhaven van bedrijven en de verdere ontwikkeling van de risicokaart.

Platteland

In 2005 is de uitvoering van het Reconstructieplan in volle gang. Doel is om in dat jaar onder andere 2500 hectare agrarische grond te verkavelen, een start te maken met de clustering van intensieve veehouderij en het verder realisering van de Ecologische Hoofdstructuur met een belangrijke rol voor agrarisch en particulier beheer (150 hectare in 2005 en in 2007 ongeveer 700 hectare in particulier beheer). Daarnaast zetten Gedeputeerde Staten zich in voor de vitaliteit van de kleine kernen (betaalbaar openbaar vervoer en de ontwikkeling van kulturhusen) en de herbestemming van agrarische bebouwing (Rood voor Rood en Rood voor Groen).

Grote steden

Maatwerkafspraken moeten de rol versterken die de grote steden in de economische en sociaal culturele ontwikkeling van Overijssel spelen. Hiervoor heeft de provincie in samenwerking met de gemeenten een nieuw convenant opgesteld die in 2005 zal ingaan. De speerpunten van de verschillende steden zijn: Enschede en Almelo - wonen midden/hoge inkomens, Hengelo - veiligheid en economische ontwikkeling, Deventer - herstructurering oude wijken, Zwolle - versterking van de binnenstad.

De andere provincie

Bij de uitvoering van plannen is niet alleen de inhoud belangrijk, maar ook de wijze waarop die plannen worden ontwikkeld en uitgevoerd. Dan gaat het om de keuze van de onderwerpen, de manier van communiceren en samenwerking. Het provinciebestuur heeft gekozen om duidelijke keuzes te maken, ruimte te gegeven aan burgers en maatschappelijke organisaties en te gaan voor concrete resultaten. In 2005 worden daarom de volgende acties ondernomen: versterking van burgerparticipatie, vermindering van regels, een herijking van subsidies, stroomlijning van vergunningverlening en handhaving, een andere wijze van toezicht op de gemeenten in combinatie met een versterking van een gebiedsgerichte samenwerking en een vergroting van de internationale samenwerking (onder meer met Nordrhein-Westfalen). Bij al deze acties speelt ook het gebruik van ICT een belangrijke rol.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Open perspectiefnota_2005.pdf perspectiefnota_2005.pdf

© 2004 Provincie Overijssel