Provincie Overijssel

Actiefonds: 16 miljoen euro voor samenwerkingsprojecten

Een breed scala aan projecten gericht op onder andere de ontwikkeling van de Twentse steden, de IJsseldelta, (jeugd) zorg, veiligheid en duurzaamheid, werkgelegenheid en innovatie ontvangen dit jaar een bijdrage uit het provinciale Actiefonds. Provinciale Staten beslissen op 23 juni aanstaande over de bestedingsvoorstellen ter waarde van EUR 16,45 miljoen van Gedeputeerde Staten.

Het Actiefonds Overijssel is in 2003 door Provinciale Staten ingesteld om snel, flexibel en adequaat te kunnen reageren op kansrijke projecten die zich voordoen in samenwerking met andere partners, organisaties en instellingen. Het geld uit het fonds is afkomstig van meevallende dividenduitkeringen en andere incidentele meevallers vanuit bijvoorbeeld de jaarrekening. Dit is het eerste jaar dat Gedeputeerde Staten de gelden uit het Actiefonds willen inzetten. De volgende projecten willen Gedeputeerde Staten financieel ondersteunen:

Projecten

Inhoud

Bijdrage x 1 miljoen euro

Netwerkstad / Ontwikkeling Twente

3,50

Sociale ontwikkeling Berflo Es / FBK-stadion

Renovatie van het FBK-stadion en het stimuleren van wijkvoorzieningen om sociale problemen in naoorlogse achterstandswijk Berflo Es op te heffen.


1,00

Kwalitatief wonen in Hart van Zuid

Combinatie van kwalitatief hoogwaardig wonen en werken, bedrijvigheid, onderwijs, cultuur, industrieel erfgoed en ontspanning.

0,75

Verplaatsing SPM Hengelo

Ontwikkeling van een Community College voor circa 8.000 studenten.


1,00

Reconstructie Stadsbleek en stationsomgeving Oldenzaal

Opheffen stagnatie van 200 tot 250 woningen. Onderdeel van de provinciale projectenlijst stimulering woningbouwproductie.

0,75

West-Overijssel / IJsseldelta

6,00

Verbetering ruimtelijke kwaliteit IJsseldelta

IJsseldelta is pilot project in de Nota Ruimte. Actiepunten zijn onder andere het versterken van de relatie tussen stad en ommeland, van de zicht-as Zwolle - Mastenbroek en van cultuurhistorisch toerisme.


1,00

Revitalisering bedrijventerrein Zwarte Water te Hasselt

Verplaatsing van bedrijven en herinrichting van het terrein, waardoor nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden ontstaan voor woningbouw en bedrijvigheid.


1,00

Randweg Stadshagen

Impuls voor de bereikbaarheid en de economische ontwikkeling van het gebied. De bijdrage is bestemd voor een kwalitatief hoogwaardige inpassing van de rondweg.

3,00

Waterkwaliteit Noordwest-Overijssel

Verbeteren kwaliteit water en natuur, zodat de belevingswaarde / aantrekkelijkheid voor inwoners en toerisme toenemen.


1,00

Zorg & Innovatie


3,00

Zorg & ICT / innovatie

Concretiseren, versnellen en uitvoerbaar maken van het in Twente gestarte Zorg & ICT-programma en ontwikkeling werkgelegenheid.


2,00

Verbetering jeugdzorg

Projecten 'Weg met de wachtlijsten in de jeugdzorg' en 'Hulp aan Huis'. Om doelmatigheid en efficiency in de jeugdzorg te bereiken. Via Hulp aan Huis wordt de wachtlijst voor 24-uurszorg weggewerkt en voorkomen dat jongeren uit huis geplaatst worden.


1,00

Duurzaam & Veilig


3,95

Boeren voor natuur in Twickel

Proefproject voor ontwikkeling 'groene diensten' in de landbouw, om melkveehouderijen in kleinschalige landschappen en de landschappen zelf een toekomst te bieden. Vormt één van de twee landelijke pilot-projecten.

0,75

Windturbines provinciehuis

Stimuleren van duurzaamheid door het plaatsen van vernieuwende turbines op het gerenoveerde provinciehuis. Impuls voor het ontwikkelen van 'groene energie' en een energiezuinige samenleving.

0,20

Verkeersveiligheid

Vergroten van de verkeersveiligheid door innovatieve bermverharding langs provinciale wegen.

3,00

Totaal besteding uit Actiefonds

16,45

Met de ondersteuning van deze projecten willen Gedeputeerde Staten een flinke impuls geven aan het bereiken van de doelstellingen die in het Onderhandelingsakkoord 'Ruimte voor Actie' zijn opgenomen. De beleidsthema's die in het onderhandelingsakkoord zijn geformuleerd, hebben betrekking op:
- de economie als motor;
- wonen voor iedereen;
- ruimte voor water;
- wervende steden;
- platteland in ontwikkeling;
- investeren in zorg en cultuur.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Open statenvoorstelactieplan.pdf statenvoorstelactieplan.pdf

© 2004 Provincie Overijssel