Gemeente Heusden


College stelt nieuwbouw sporthal Onder de Bogen voor 18-5-2004

Het college van Heusden stelt de gemeenteraad voor te kiezen voor nieuwbouw in plaats van te kiezen voor renovatie (met eventuele uitbreiding) van sporthal Onder de Bogen op sportpark De Schroef in Drunen. Het grootste voordeel van nieuwbouw is dat de exploitatie van de hal op lange termijn gunstiger uitvalt dan de exploitatie van een (uitgebreide) gerenoveerde hal. De gemeenteraad zal op 6 juli gevraagd worden in te stemmen met nieuwbouw. De realisatie van de nieuwbouw zal uit financieel oogpunt met een jaar worden doorgeschoven naar 2008.

Aan het voorstel van het college ligt een uitvoerig onderzoek ten grondslag. Er waren drie opties:

* renovatie van de huidige hal, waardoor deze 15 jaar op een verantwoorde wijze kan worden geëxploiteerd (variant 1)
* renovatie en uitbreiding van de huidige hal, waardoor deze 15 jaar op een verantwoorde wijze kan worden geëxploiteerd en zou voldoen aan het gestelde programma van eisen (variant 2)
* nieuwbouw sporthal, uitgaande van een afschrijvingstermijn van 40 jaar (variant 3)

Variant 1 is voor een periode van 15 jaar de meest aantrekkelijke optie. Na die periode is het echter wel noodzakelijk om alsnog een nieuwe sporthal te realiseren. Bovendien is het nadeel dat de sterk verouderde sportzaal De Hoge Heide in Vlijmen dan niet afgestoten kan worden (bij nieuwbouw is dat wel het geval). Dit maakt dan ook een renovatie van sportzaal De Hoge Heide noodzakelijk. Bovendien worden de problemen van atletiekvereniging DAK en hockeyvereniging MHCD (een gebrek aan kleedruimten) met variant 1 niet opgelost. Tot slot zouden de sportclubs die nu gebruik maken van sporthal Onder de Bogen tijdens een renovatie zon 4 maanden geen gebruik kunnen maken van de hal. Binnen een straal van 15 kilometer is echter geen vervangende sportruimte mogelijk.Variant 2 biedt weliswaar mogelijkheden voor de verenigingen DAK, MHCD en de judovereniging. Ook kan sportzaal De Hoge Heide in Vlijmen afgestoten worden. De exploitatiekosten zijn echter te hoog omdat na 15 jaar alsnog een nieuwe hal gebouwd moet worden. Bovendien kan ook in dat geval geen oplossing gevonden worden aan clubs die nu gebruik maken van de huidige sporthal tijdens de werkzaamheden die zon 6 maanden zouden gaan duren.

Het college stelt de gemeenteraad voor te kiezen voor nieuwbouw. De exploitatie is gunstiger, sportzaal De Hoge Heide kan worden afgestoten, de problemen voor de judo-, atletiek- en hockeyvereniging kunnen worden opgelost en er hoeft geen tijdelijk onderdak gevonden te worden voor sportclubs die nu gebruikmaken van de huidige hal omdat deze tijdens de nieuwbouw intact blijft.