Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nederlandse Rode Kruis en Ambassadeur VS winnaars

Nationale ICT Awards en Broos van Erp-prijs 2004 uitgereikt

Woerden, 18 mei 2004

Vandaag vond in Utrecht het Nationaal ICT Event plaats onder de titel 'Return on Innovation'. Tijdens het dagprogramma werd de durf en innovatieve kracht van Nederland besproken én getoond in tal van succesvolle ICT-toepassingen en business cases. De gepresenteerde cases - allen genomineerd voor de Nationale ICT Awards en de Broos van Erp-prijs - werden tijdens openbare juryzittingen gepresenteerd, waarna in het avondprogramma de winnaars van de diverse onderscheidingen bekend zijn gemaakt.

Winnaar van de Broos van Erp-prijs werd BackBase, dat een gebruiksvriendelijke HTML-editor heeft ontwikkeld. ICT Personality 2004 werd de Amerikaanse Ambassadeur Clifford Sobel. De ICT Publieksprijs werd gewonnen door het Nederlandse Rode Kruis, met een registratie- en informatiesysteem via internet voor slachtoffers bij calamiteiten. De Nationale ICT Award in de categorie MKB werd gewonnen door Green Dino met de Nederlandse Rij-simulator; in de categorie Overheid/Non-profit won de Universiteit van Twente met ZAP, een programma van interactieve onderwijsmodules; bij de categorie Grootbedrijf was De Efteling samen met LogicaCMG de winnaar met een systeem voor mobiele kaartverkoop. De MyOffice Award ging naar Vodafone voor haar draadloze kantoortoepassing.

Het dagprogramma, dat werd bijgewoond door ruim 400 bezoekers, werd geopend met een keynote van Henk Volberda, Professor Strategisch management aan de Erasmus Universiteit en auteur van Rethinking the Dutch Innovation Agenda. Aansluitend discussieerde hij met Joop Sistermans (voorzitter Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid), Auke Leenstra (Directeur SIO bij het Ministerie van Economische Zaken) en Han Gerrits (Professor Technology & Innovation aan de Vrije Universiteit Amsterdam) over de belangrijkste succesfactoren voor innovatie: verandering in managementstijl en organisatiestructuur.

Na de openingssessie presenteerden de genomineerden voor de diverse awards in Media Plaza hun business cases en ICT-toepassingen voor publiek en jury. Ter afsluiting van een tot innovatie inspirerende dag blikten Hans van Grieken (Vice President Ceter for Business Innovation bij Capgemini) en Peter van Lonkhuyzen (journalist bij Management Team) terug op het programma.

ICT-awards

Tijdens het avondprogramma werden in aanwezigheid van ruim 300 genodigden de Broos van Erp-prijs en de Nationale ICT-Awards uitgereikt. De jury, onder leiding van Amandus Lundqvist (oud IBM-topman en voorzitter van het College van Bestuur TU Eindhoven), heeft in de afgelopen maanden uit de 177 inzendingen de genomineerden geselecteerd.


. De Broos van Erp-prijs (innovatieve Start-up): Backbase BV met Single Page Interface Software


. Nationale ICT Award Categorie Grootbedrijf: De Efteling/LogicaCMG Nederland BV met Mobile Ticketing Platform


. Nationale ICT Award Categorie MKB:
Green Dino BV met De Nederlandse Rij-simulator


. Nationale ICT Award Categorie Overheid / Non-profit: Universiteit Twente met Zeer Actieve Psychologie (ZAP), interactieve onderwijsmodules


. MyOffice Award (innovatieve kantoortoepassing): Vodafone met haar volledig draadloze kantoortoepassing. Een eervolle vermelding ging naar het Ministerie van OC&W voor de inrichting van de Hoftoren in Den Haag.


. De ICT Personality Award is gewonnen door Clifford Sobel, de Amerikaanse ambassadeur, die unaniem door de jury werd geprezen voor zijn grote inspanningen voor het versterken van de relatie tussen de Nederlandse en Amerikaanse ICT-sector.


. De ICT Publieksprijs, is gegaan naar het Nederlandse Rode Kruis met een informatiesysteem via internet voor ondersteuning van slachtofferregistratie en verwanteninformatie. De organisatie kreeg uit de ruim 1750 uitgebrachte stemmen tweemaal zoveel als de andere nominaties.

Het Nationaal ICT Event heeft als doel het gebruik van ICT-toepassingen te stimuleren en een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat rond ICT en e-business in Nederland. Het evenement verbindt daarbij tal van organisaties en personen, die actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van ICT en ICT-toepassingen.

Meer informatie over het Nationaal ICT Event en de awards is te vinden op www.ictevent.nl

Het Nationaal ICT Event is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, Nederland~ICT en Media Plaza en wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de partners VNU Business Publications en VNU Exhibitions en wordt mogelijk gemaakt door Computer Associates, HP, LogicaCMG, Oracle en PinkRoccade.

Noot voor de redactie (