Provincie Utrecht

Persbericht

Kunstenaars bouwen verder aan VINEX wijk

18-5-2004
Verlangen naar iets dat nooit bestaan heeft. Daarop is het bouwproject Saudade in Houten geïnspireerd. De naam is ontleend aan het melancholieke Portugese levenslied. Een kunstenaarsteam heeft hiervoor een alternatieve stadsplattegrond ontworpen, die over de nieuwbouwlocatie Vijfwal wordt geprojecteerd. Saudade, waarvoor kunstobjecten worden gemaakt, krijgt ook een publiek gezicht in een promotiecampagne.

Voor deze communicatiecampagne stelt de provincie Utrecht 30.000 euro beschikbaar. De bedoeling is dat een huisstijl voor de wijk ontstaat, die terugkeert langs de openbare wegen en het station in Houten en in diverse publicaties. Het artistieke team voor Saudade bestaat uit beeldend kunstenaars Matthijs Bosman, Sjaak Langenberg en ontwerper Krijn Christiaansen. Het team zal worden aangevuld met een communicatieadviseur. Opdrachtgever is gemeente Houten. Zeven ontwerpen zijn inmiddels gereed voor de Vijfwal; schetsen die refereren aan wegen die in het niets eindigen en de bouw van deze jonge VINEX-wijk. De publieke campagne voor Saudade noemt de provinciale adviescommissie beeldende kunst een "verrijking" van het kunstproject omdat zo nieuwe contacten worden gelegd met het publiek.

Breukelen
Ook in de Utrechtse gemeente Breukelen kan een nieuw beeldend kunstproject van start met provinciale steun. Het gaat om een ontwerp door kunstenaar Geert Mul voor het multifunctionele 4 in 1 complex aan de Schepersweg. In dit gebouw bevinden zich een (muziek)school, bibliotheek, theater en kinderopvangcentrum. Om de verbinding tussen deze instellingen zichtbaar te maken, heeft de kunstenaar een ontwerp opgeleverd voor interactieve beeldschermen die met elkaar communiceren. In beeld verschijnen telkens onderwerpen die verwijzen naar het werk van de bewoners van het pand. Opdrachtgever voor dit project is de gemeente Breukelen. De provinciale bijdrage is 30.000 euro.

Den Dolder
Stichting Altrecht in Den Dolder, instelling voor geestelijke gezondheidszorg, heeft aan kunstenaar Frank Halmans opdracht gegeven om een kunstwerk te maken. Deze wordt geplaatst bij het nieuwe stiltecentrum. Hij ontwierp voor deze gelegenheid een geleidingsrail langs het slingerende pad naar het centrum. De stalen buizen zijn een metafoor voor het levenspad. Op bepaalde plekken duiken verhalende elementen op, zoals een deur of een tunnel. Een idee dat goed aansluit op de omgeving en het werk van de kunstenaar, aldus de provinciale adviescommissie. De subsidiebijdrage is ruim 11.000 euro.

Overige projecten
Overige projecten voor beeldende kunst die o.a. kunnen rekenen op provinciale subsidie zijn: symposium Nederland en Grafiek (Utrecht, eind 2004); landschapsfoto's door de Amersfoortse kunstenaar Bob Negrijn; audiovisuele kunst Lazy Marie; "Kijken met je Oren" (kunsteducatieproject voortgezet onderwijs in de provincie).

Laatst gewijzigd op 05/19/2004 06:41:35 PM. Paginabeheer: Gert.Nijenhuis@provincie-utrecht.nl