25-4-2004

Politiebo nd ACP

Landelijk overleg ISC-CIP

Er is een bijzondere commissie ISC/CIP waarin de directie ISC, de directie CIP en de vakbonden zijn vertegenwoordigd. De bijzondere commissie is ingericht om in beide privaatrechtelijke coöperaties een start te maken met de invoering van medezeggenschap en om zo de belangen van de ambtelijke, gedetacheerde, medewerkers te behartigen. In de uiteindelijke publiekrechtelijke situatie is de bedoeling dat de BC vervangen gaat worden door een Georganiseerd Overleg ISC/CIP conform de invulling van medezeggenschap voor overheidsinstanties.

In het Bijzonder Commissie (BC) overleg van 24 maart is het sociaal statuut vorming ISC/CIP aan de orde geweest, met name gericht op de personele migratie en bijbehorende afspraken die in het statuut gemaakt zijn. In het overleg bleek dat de directeur CIP niet onvoorwaardelijk kon toezeggen dat hij het Sociaal Statuut zou uitvoeren. Dat was reden genoeg voor de bonden om het overleg tot 22 april te schorsen. De vakorganisaties wilden over de ontstane situatie op landelijk niveau overleg plegen met de Minister van BZK. Hij was degene die het Sociaal Statuut met de vakorganisaties had vastgesteld. Daarop is er vanuit de gezamenlijke vakbonden een brief uitgegaan aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties waarin de problematiek die leidde tot de schorsing wordt kenbaar gemaakt.

Op 22 april is er vervolgens op twee tafels overleg geweest. Ten eerste het landelijk overleg (CGOP) en ten tweede de BC ISC/CIP.

In het landelijk overleg hadden de vakorganisaties een brief ontvangen van de Minister van BZK. In deze brief stelt de Minister dat het Sociaal Statuut onverkort zal worden uitgevoerd. De inhoud van de brief heeft de politievakorganisaties echter niet gerust gesteld. De Minister van BZK bleef echter van mening dat de middelen die beschikbaar zijn voor de uitvoering van het Sociaal Statuut (lees geld) geen onderdeel van overleg is van het overleg met de politievakorganisaties. De politievakorganisaties hebben zich vervolgens op het standpunt gesteld dat het ons gaat om de zekerheid van werkgelegenheid van onze leden. Indien zou blijken dat de werkgelegenheid kort na de reorganisaties in gevaar kan komen is dat voor de politievakorganisatie reden om het Sociaal Statuut open te breken. De Minister van BZK bleef bij zijn standpunt en verwees de kwestie naar de BC ISC/CIP

Vervolgens heeft het overleg van de BC met de directie van ISC/CIP plaats gevonden. De directeur ISC gaf aan dat ook hij de betreffende brief had ontvangen. Ook gaf hij aan de brief om meerdere manieren uit te kunnen leggen en dat dat voor hem reden was om niet terug te komen op zijn eerder gemaakte voorbehoud. De directeur ISC heeft namelijk opdracht om ISC op termijn marktconform te laten opereren. Voor de directeur is niet duidelijk of er voldoende middelen beschikbaar zijn om eventuele "meerkosten" in personele en materiele zin te dekken. Deze discussie werpt een nieuw licht op de zaak die op het moment van het vaststellen van het sociaal statuut nog niet aan de orde was. Er is bij de vakbonden begrip voor het standpunt van de directeur ISC, echter is het onoverkomelijk als deze problemen leiden tot verlies van werkgelegenheid (outplacement) van medewerkers die geen rol hebben in het bestuurlijk bereiken van dat doel. De directeur ISC gaf aan eerst overleg te willen voeren met de Minister van BZK over de juiste uitleg van de brief die ook aan de politievakorganisaties was toegezonden (dezelfde als in het CGOP). Ook de directeur ISC gaf aan dat de financiering van het Sociaal Statuut geen onderdeel van overleg is met de politievakorganisaties. Die discussie moet op politiek/bestuurlijk niveau gevoerd worden.

Het BC overleg is dus opnieuw opgeschort, maar nu voor bepaalde tijd (19 mei a.s. is het volgende overleg). Er is een termijn van vier weken afgesproken waarbinnen op politiek/bestuurlijk niveau uitsluitsel gegeven moet worden over de ontstane situatie. In het overleg van de BC ISC/CIP op 19 mei wordt bezien of er reden is het overleg voort te zetten. Indien de situatie voor de directeur ISC dan nog niet gewijzigd is zal dit leiden tot heropening van de onderhandelingen met de Minister van BZK over het Sociaal Statuut. Na 19 mei zult u dus nader geïnformeerd worden over de stand van zaken in het BC overleg ISC/CIP.