Gemeente Heerlen

18 mei 2004

Dag- en nachtopvang naar Valkenburgerweg

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten dat de permanente dag- en nachtopvang voor dak- en thuislozen wordt gevestigd aan de Valkenburgerweg 17/19. Op deze plaats wordt al jarenlang hulp verleend aan verslaafde dak- en thuislozen. Een aantal functies verdwijnt en enkele nieuwe worden toegevoegd. Door het samenbrengen van functies die nauw met elkaar verbonden zijn, is het mogelijk om de dag- en nachtopvang op deze plaats onder te brengen.
Vanavond is de gemeenteraad van dit besluit op de hoogte gesteld. Naar verwachting zal de dag- en nachtopvang met ingang van oktober 2005 verhuizen naar de nieuwe locatie. De huidige voorziening aan de Rector Driessenweg komt daarmee te vervallen.

Ter voorbereiding op dit besluit heeft het college een groot aantal locaties in de stad bekeken. Uiteindelijk is de locatie aan de Valkenburgerweg gekozen. Het feit dat op deze plaats al jarenlang hulpverlening aan verslaafde dak- en thuislozen is verleend was daarbij van belang. Een uitbreiding van het bestaande gebouw is niet nodig.

Samenwerken

In de nieuwe voorziening zullen het Leger des Heils (de huidige exploitant van de opvang) en de Mondriaan Zorg Groep (voorheen Welterhof) nauw gaan samenwerken. Concreet betekent dat een herschikking van taken van de Mondriaan Zorg Groep. Er blijven in het gebouw alleen functies bestaan die aansluiten bij de activiteiten in de dag- en nachtopvang.
Het Leger des Heils en de Mondriaan Zorg Groep staan ook borg voor de veiligheid in en om het pand. Samen met de gemeente en de politie maken zij een beheerplan voor de omgeving. Natuurlijk betrekken zij daarbij de burgers uit de naaste omgeving van het pand.

Goede voorziening

Het college van burgemeester en wethouders realiseert zich dat niet iedereen gelukkig is met dit besluit. Maar ook voor deze groep verslaafde mensen moet een goede voorziening worden gerealiseerd. Wel zal het college zich tot het uiterste inspannen om de omwonenden zoveel mogelijk tegemoet te komen en eventuele overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo komt er extra toezicht en worden in het gebied camera's geplaatst. Omwonenden worden uitgenodigd om daarover samen met de gemeente te overleggen.

Vervolg

Vanaf dit moment moeten nog verschillende dingen gebeuren.
De gemeenteraad wordt gevraagd een besluit te nemen om het bestemmingsplan ter plekke te wijzigen. Daarna wordt het gebouw stevig onder handen genomen en worden diverse aanpassingen uitgevoerd. Uiterlijk oktober 2005 moet het klaar zijn.