Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

19/05/04 Prinses Maxima reikt Appeltjes van Oranje uit

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, reikt woensdag 19 mei in Paleis Noordeinde te Den Haag de Appeltjes van Oranje 2004 uit. De drie Appeltjes zijn dit jaar toegekend aan atletiekvereniging Continental Sport in Amsterdam Zuid-Oost, Buurtpreventieproject/Meer met Sport uit Roosendaal en huiswerkbegeleidingsproject Witte Tulp uit Haarlem. Deze jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds wordt uitgereikt voor initiatieven op het terrein van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie. De prijs, een beeld van een Appeltje van Oranje, is ontworpen en gemaakt door Hare Majesteit de Koningin. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 15.000 euro. De Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje zullen de uitreiking bijwonen.

Continental Sport, Amsterdam
Bij Continental Sport is sport een middel om jongeren in een vast ritme te krijgen, verantwoordelijkheid op zich te laten nemen en zich sociaal te kunnen ontplooien. Het honk van de vereniging ligt in de Bijlmer, onder de flat Kleiburg, op 100 meter van een nieuwe atletiekbaan die in 2001 met Europees geld tot stand is gekomen. De vereniging werd in 1999 opgericht door een aantal ouders in de Bijlmer die hun kinderen van de straat en de criminaliteit wilden weghouden. Voorzitter van Continental is ex-atleet Sammy Monsels, 18 keer Nederlands kampioen op diverse onderdelen. Continental is voor de Bijlmer een succesvol en imagoverhogend project onder inspirerende leiding.

De vereniging werkt vooral samen met scholen en verzorgt daar met 25 begeleiders/vrijwilligers het onderdeel schoolatletiek, ieder jaar voor ongeveer 360 deelnemers. Daarnaast zijn er open wijktrainingen (120 deelnemers onder leiding van zes begeleiders/vrijwilligers) en de verenigingstraining (70 deelnemersjongens en zes vrijwilligers). De talenten van Continental worden ingeschakeld als ambassadeurs op scholen, waar zij hun sportieve carrière toelichten.

Buurtpreventieproject/Meer met Sport, Roosendaal De toename van overlast en wetsovertredingen in de Roosendaalse wijk Kalsdonk leidde tot het buurtpreventieproject Meer met Sport. Het doel van het project is een veiliger wijk door een preventieve aanpak en persoonlijke ontplooiing van jongeren. Een buurtpreventieteam van acht Marokkaanse jongeren heeft een toezichthoudende en corrigerende buurtfunctie. Zij waren vroeger zelf betrokken bij ernstige overlast, deden mee aan Meer met Sport en zijn inmiddels begeleider, met een voorbeeldfunctie in de wijk. Het team voert gedurende de schoolvakanties buurtsurveillances uit, spreekt jongeren die overlast bezorgen aan op hun gedrag en organiseert sportactiviteiten.

Deelnemers aan de buurtsportactiviteiten worden gestimuleerd taken uit te voeren. De locaties waar de activiteiten plaatsvinden (plein, scholen, buurthuis, sportveld) liggen dicht bij elkaar en centraal in de wijk. Het aantal activiteiten is in vijf jaar gestegen van 8 naar 28. Het aantal deelnemers aan sportactiviteiten is 450. Vernielingen en overlast met name in de Kerstvakantie zijn aanzienlijk teruggedrongen. Het verleden (project Meer met Sport - met buurtpreventie elementen) en het heden (buurtpreventieproject met als basis Meer met Sport) spelen door elkaar heen in dit succesvolle project.

Witte Tulp, Haarlem
Witte Tulp is een huiswerkbegeleidingsproject voor allochtone jongeren. Allochtone ouders zijn vaak slecht bekend met het Nederlandse onderwijssysteem en maken zich zorgen over de sociale en educatieve ontwikkeling van hun kinderen. Om dit te verbeteren worden overal in Nederland huiswerkbegeleiding- en mentorprojecten opgezet. Allochtone jongeren die er wel in slagen binnen het Nederlandse onderwijs hun weg te vinden, worden gezien als voorbeeld voor anderen. Dat was voor een groepje Turks/Nederlandse studenten aanleiding om huiswerkbegeleiding te organiseren in hun woonhuis. Het bleek dat niet alleen huiswerk belangrijk was, maar ook het bespreken van problemen die jongeren ondervinden en waar ze thuis niet mee terecht kunnen.

De toeloop werd zo groot dat het werk geformaliseerd werd in een stichting en er uitgeweken moest worden naar een grotere ruimte in het moeder/kindcentrum in de wijk. De begeleider onderhoudt contact met ouder, leerling en onderwijzer. Tot nu hebben ongeveer 100 leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en de brugklas gebruik gemaakt van het project. Voor hen zijn 18 vrijwilligers als begeleiders in touw. Andere activiteiten zijn onder meer ouderavonden om ouders op de hoogte te houden over de voortgang van hun kind en hen te informeren over de schoolsystemen en discussieavonden voor middelbare scholieren over actuele maatschappelijke onderwerpen. Iedere zondag wordt een sporthal afgehuurd om in leeftijdsgroepen een sport naar keuze te beoefenen.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds is in 2002 ontstaan uit een fusie tussen Stichting Koningin Juliana Fonds (Juliana Welzijn Fonds), opgericht in 1948 en Stichting Oranje Fonds, opgericht in 2002 als nationaal huwelijksgeschenk aan de Prins van Oranje en Prinses Máxima. Het bureau van het Oranje Fonds is gevestigd in Bunnik en heeft ruim 20 medewerkers. Jaarlijks heeft het Oranje Fonds 15 miljoen euro te besteden. De inkomsten bestaan uit een deel van de opbrengst van de BankGiroLoterij en De Lotto en uit schenkingen van bedrijven en personen.

Prinses Máxima en de Prins van Oranje zijn beschermvrouwe en beschermheer van het Oranje Fonds.