Ingezonden persbericht


EUROPA IN BEELD
(of: de-ver-van-m'n-bed-show?)

Woensdag 19 mei, 20.15 uur
De Uitvinding van de Europese Democratie
door prof. dr. J.H. de Wilde
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Toegang gratis.

Is er nou echt een democratisch tekort in de Europese integratie of zou je eerder moeten concluderen dat er feitelijk een democratisch overschot is? Is Europese democratie in het algemeen wenselijk als we beseffen dat Europese democratisering en Europese eenwording vaak botsen met elkaar, zoals bij een afwijzing van een ontwerp-grondwet of van oostelijke uitbreiding in landelijke referenda en parlementsverkiezingen? Is Nederland een rolmodel en een aanwinst als het gaat om een democratisering van het Europese beleid of is ons land een achterblijver en een voorbeeld van hoe het niet moet? Is een Europese federale democratie mede gefundeerd op anti-Amerikanisme zoals beroemde filosofen als Derrida en Habermas beweren, of is dit flauwekul? Dit naar aanleiding van het Nederlandse voorzitterschap van de EU alsmede het eerste Nederlandse referendum over de EU (de quasi-grondwet van de Conventie over de Toekomst van Europa).

Prof.dr. J.H. de Wilde is werkzaam bij het Centre for European Studies Twente en aan de Faculteit Politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Komende lezingen:
Woensdag 26 mei. Let op: het debat begint om 20.00 uur Europa als universiteitsstad: een debat
onder voorzitterschap van Simon Peerdeman
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Toegang gratis.

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl http://www.sg.tudelft.nl