Ingezonden persbericht


Maandag 3 mei 2004

Resultaten Duurzaam Groningen voor de lange duur

Bijzonder project verdient bijzondere afsluiting

Op 19 mei worden de resultaten van het project Duurzaam Groningen bekend gemaakt tijdens een slotmanifestatie in het Gasuniegebouw te Groningen. De Groninger gedeputeerden Hans Gerritsen (economie) en Tonnis Musschenga (milieu) gaan in op de vraag: gaat Duurzaam Groningen verder dan vandaag? Zij en anderen proberen daarop een antwoord te vinden, door de resultaten te delen met de deelnemers aan de slotmanifestatie.

Het was een bijzonder project, Duurzaam Groningen. Alleen al door de vele partijen en organisaties die de handen ineensloegen om er een succes van te maken. Zowel vanuit de overheid als het bedrijfsleven. En de ondernemers, die soms individueel, soms gezamenlijk moeite hebben gedaan en tijd hebben genomen om eens milieukritisch naar de bedrijfsvoering te kijken. Zo'n bijzonder project verdient een bijzondere afsluiting.

De milieuresultaten en de economische resultaten zijn deels meetbaar en aantoonbaar. Niet alleen bij de deelnemende bedrijven, ook bij de projectorganisatie. Wat is er bespaard en wat niet? Ook wat Duurzaam Groningen opgeleverd heeft in termen van nieuw gevormde netwerken tussen bedrijven en overheid is inzichtelijk gemaakt. En de bestuurlijke resultaten en de organisatiegraad van het project hebben wat opgeleverd. Wat te doen en vooral wat niet te doen bij het opzetten van een project van deze omvang, met zoveel samenwerkende partijen? Tot slot wordt de visie gepresenteerd op de toekomst van duurzaam ondernemen in het algemeen en Duurzaam Groningen in het bijzonder.

Duurzaam Groningen 2000-2004

De rode draad van het project Duurzaam Groningen was het versterken van de economische positie van het midden- en kleinbedrijf in de provincie Groningen, zonder daarbij het milieu extra te belasten. Ongeveer 300 ondernemingen zijn in dit project begeleid en ondersteund op het gebied van milieuzorg, preventie, gebiedsgerichte aanpak (duurzame bedrijventerreinen en Integraal Ketenbeheer), en duurzaam ondernemen. Duurzaam Groningen is een samenwerkingsverband van de provincie Groningen, Syntens, alle Groningse gemeenten, Kamer van Koophandel, VNO/NCW Groningen, MKB-Noord, Rabobank, Essent Duurzaam en TCN.