Ingezonden persbericht


Fabel-spreekster op heksennacht

Op woensdag 19 mei 2004 vindt in Amsterdam opnieuw de jaarlijkse heksennacht plaats. Een van de toespraken tijdens de - alleen voor vrouwen bestemde - tocht zal gehouden worden door Fabel-medewerkster Inge van de Velde. Voor de demonstratie wordt om 21:00 uur verzameld in Het Gespuis, Spuistraat 47-a, Amsterdam.

Meer informatie over de heksennachten in andere steden is te vinden op de heksennacht-website . Onderstaand pamflet zal worden uitgedeeld tijdens de tocht in Amsterdam.

-----

Heksennacht: vrouwen eisen de straat terug!

Tijdens de jaarlijkse heksennacht op 19 mei gaan al meer dan 25 jaar vrouwen de straat op in een optocht met het motto "Vrouwen eisen de straat terug!". Het doel is een eind te maken aan de vanzelfsprekendheid dat de straat 's nachts mannen toebehoort, door een demonstratie waarin vrouwen samen voor haar rechten opkomen. De heksennacht is bedoeld om duidelijk te maken dat vrouwen 's nachts alleen, zonder bang te hoeven zijn, over straat zouden moeten kunnen gaan. We willen niet meer te horen krijgen dat we, zodra het donker is, alleen de deur uit zouden kunnen onder 'bescherming'. We zijn zelf in staat om ons recht op de publieke ruimte op te eisen en blijven dus niet langer in huis tegen onze zin. De optocht is voor en door vrouwen, omdat die boodschap volgens ons zo het best tot haar recht komt.

Protest tegen seksueel geweld

De jaarlijkse in diverse steden georganiseerde heksennacht is een protest tegen seksueel geweld. Wij protesteren tegen het feit dat vrouwen bang moeten zijn voor "enge mannen" 's nachts op straat, aanranding, verkrachting en seksuele intimidatie. Wij protesteren tegen het idee dat vrouwen, om aanranding of verkrachting te voorkomen, 's nachts niet alleen naar buiten moeten gaan en zich zeker niet in minder drukke, onverlichte stukken van de stad moeten begeven. En tegen het argument dat vrouwen, als zij veilig willen zijn en zich veilig willen voelen, beter binnen kunnen blijven. Dat is de omgekeerde wereld.

Zowel op straat als elders

Bovendien is de veronderstelde 'veiligheid' binnenshuis een illusie: meestal wordt seksueel geweld gepleegd door bekenden. Vaak gebeurt dit in de 'intieme sfeer' van relatie, familie of kennissenkring. Of op het werk, waar veel vrouwen te maken hebben met seksuele intimidatie door collega's of hun baas. Ook in asielzoekerscentra en andere (gesloten) instellingen zijn vrouwen niet veilig voor seksueel geweld. Tijdens de heksennacht vragen wij ook aandacht voor vrouwen die op 19 mei niet de straat op kunnen. Samen met hen eisen wij de straat op en eisen wij een einde aan seksueel geweld in alle vormen, waar dan ook.

Heksennacht = vrouwenkracht

"Vrouwen eisen de straat terug" staat voor het fundamentele recht van iedere vrouw om te gaan en te staan waar zij wil. Tijdens de heksennacht eisen wij niet alleen de straat terug, wij 'nemen' de straat terug! De heksennacht is een actie die vrouwen stimuleert om zeggenschap over hun eigen lijf en leven op te eisen en samen met andere vrouwen op te staan voor hun rechten. Recht op het innemen van ruimte, recht op het betreden van de openbare ruimte wanneer dan ook en waar dan ook, zonder lastiggevallen te worden of erger, en recht op een ruimte zonder seksueel geweld, bedreiging of intimidatie, zowel binnen als op straat.

Vrouwenrechten zijn universeel!

Onze tocht gaat over vrouwenrechten voor alle vrouwen, ongeacht hun afkomst. We willen tijdens de tocht dan ook aandacht vragen voor álle slachtoffers van seksueel geweld tegen vrouwen. Juist nu is dit nodig. Tegenwoordig wordt er immers maar al te vaak verondersteld dat het vooral "witte" vrouwen zouden zijn die lastig worden gevallen op straat, vooral door "allochtonen". Ook wordt vaak de indruk gewekt in de media dat huiselijk geweld alleen nog voorkomt onder "moslims". Met onze optocht willen we de nadruk leggen op het feit dat seksueel geweld tegen vrouwen vooral een patriarchaal probleem is.

***********************************************

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.