Universiteit van Tilburg

Promotie econometrist Rob van den Goorbergh

Nieuw licht op investeringsbeslissingen en waarderingsvraagstukken Promotie econometrist Rob van den Goorbergh

Het proefschrift van econometrist Rob van den Goorbergh beslaat een breed scala aan onderwerpen binnen het vakgebied van de financiële economie. De promovendus verwerkte zijn onderzoeken in vier essays over investeringsbeslissingen en waarderingsvraagstukken. Elk essay eindigt met een eigen, op zichzelf staande conclusie.

Het eerste onderzoek bestudeert de theorie van dynamisch investeringsgedrag in onzekere omstandigheden, ook wel de reële optietheorie genoemd. Tot dusverre gaat deze theorie ervan uit dat de investeerder risiconeutraal is en dat onzekere toekomstige opbrengsten exact kunnen worden nagebootst op de vermogensmarkten. Van den Goorbergh onderzocht hoe optimale investeringsbeslissingen worden beïnvloed, wanneer deze veronderstellingen niet opgaan. De belangrijkste bevinding is dat een hoge mate van risico-aversie leidt tot een hogere investeringsdrempel, vooral wanneer de omvang van de investering aanzienlijk is.

Van den Goorberghs tweede onderzoek biedt een analyse van zogeheten economic hedging portfolios. Dit zijn beleggingsportefeuilles die investeerders aanhouden om macro-economische risicos, zoals onvoorziene inflatie, af te dekken. Het onderzoek toont aan hoe een hedgeportefeuille optimaal kan worden samengesteld. Het optimale portefeuillegewicht blijkt samen te hangen met de risico-aversie van de investeerder. Een nadere empirische analyse van optimale hedgeportefeuilles voor Amerikaanse beleggers ondersteunt deze theorie.

Het derde essay neemt de prijsbepaling van multivariate opties onder de loep. Dit zijn financiële derivaten, waarvan de uitbetaling afhankelijk is van twee of meer onderliggende activa. De gangbare onderzoeken gaan uit van een constante, normaal verdeelde afhankelijkheidsstructuur tussen deze onderliggende activa. Dit onderzoek laat ook alternatieve verdelingen en een veranderende samenhang toe. De bevinding is dat de optiepremie in dynamische modellen sterk afwijkt van de optiepremie die berekend wordt op basis van modellen die een constante afhankelijkheid veronderstellen.

Het onderwerp van het laatste essay is risicopremies op termijnmarkten. In dit hoofdstuk wordt de voorspelbaarheid van rendementen op termijncontracten (futures) onderzocht voor een groot aantal Amerikaanse futuresmarkten voor goederen en financiële waarden. Zowel prijsverschillen tussen futures en hun onderliggende waarde als de geaggregeerde positie van hedgers in een futuresmarkt blijken voorspellende waarde te hebben. Hierop geënte handelsstrategieën geven significant hogere rendementen dan benchmarkportefeuilles.

Drs. Rob van den Goorbergh (1976) haalde in 1999 zijn doctoraal econometrie aan de Universiteit van Tilburg. In dat jaar voltooide hij bovendien het Master's programma in Economics bij CentER. Het bovenstaande onderzoek voerde hij uit aan de Faculteit der Economische Wetenschappen, bij het Departement Finance. Momenteel is Van den Goorbergh postdoctoraal research fellow bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam.

Noot voor de pers

De promotieplechtigheid vindt plaats op woensdag 19 mei om 16.00 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotores zijn prof.dr. F.A. de Roon en prof.dr. B.J.M. Werker. Het proefschrift is getiteld Essays on optimal hedging and investment strategies, and on derivative pricing (ISBN 90 5668 219 X). Journalisten kunnen een exemplaar opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 4662000, e-mail: voorlichting@uvt.nl Laatst gewijzigd: dinsdag 11 mei 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen