Erasmus


14-05-04: Objectieve beoordeling pijn bij ernstig verstandelijk gehandicapte kinderen mogelijk

Ook kinderen met een ernstig verstandelijke handicap kunnen pijn hebben. Zij zijn echter niet altijd in staat dat duidelijk kenbaar te maken, omdat zij niet of nauwelijks kunnen praten. Ieder kind communiceert op zijn eigen wijze. Op woensdag 19 mei 2004 promoveert Chantal Terstegen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op haar proefschrift Het beoordelen van pijn bij kinderen met een zeer ernstige verstandelijke handicap: De ontwikkeling van de Checklist PijnGedrag.
s Middags organiseert het Erasmus MC een symposium over dit onderwerp.

Ondanks het feit dat ieder kind op eigen wijze 'vertelt' dat het pijn heeft, blijkt het mogelijk om postoperatieve pijn bij kinderen met een zeer ernstige verstandelijk handicap op betrouwbare wijze te beoordelen met gebruik van een gedragsobservatieschaal, de zogenaamde Checklist PijnGedrag (CPG). Het betreft een algemene observatieschaal en het gedrag van deze kinderen is heel individueel bepaald ten gevolge van de soms grote verschillen in mogelijkheden en beperkingen op diverse ontwikkelingsgebieden. Daarom is het belangrijk om eerst het gangbare gedrag van het kind te observeren en te registreren voordat men het postoperatieve gedrag gaat beoordelen.

De CPG kan tevens worden ingezet bij het beoordelen van alledaagse, meer chronische pijn. Verpleegkundigen die het te observeren kind niet of nauwelijks kenden, bleken in het onderzoek net zo goed in staat om met de CPG pijnsignalen te detecteren als de verpleegkundigen die wel bekend waren met het kind.

Het is belangrijk dat zeer ernstig verstandelijk gehandicapte kinderen worden geobserveerd en beoordeeld op mogelijk pijngedrag met een schaal die speciaal voor hen is ontwikkeld. Pijngedrag kan beter worden herkend en tevens kan de noodzaak voor pijnmedicatie nauwkeuriger worden bepaald.

Hulpverleners kunnen in het Erasmus MC - Sophia terecht voor een training om op een betrouwbare en eenduidige wijze met de CPG te leren observeren en scoren. Binnen het Erasmus MC is één van de vier Nederlandse pijnkenniscentra gevestigd. Dit pijnkenniscentrum is als enige landelijk aangewezen als onderwijsvoorziening voor pijnbestrijding bij kinderen. Het pijnkenniscentrum bundelt expertise, kennis en onderzoek op het gebied van ontwikkeling en preventie van (chronische) pijn.

Promotoren: Prof.dr. H.M. Koot, Kinder- en Jeugdpsychiatrie, en prof.dr. D. Tibboel, Kinderheelkunde

Symposium Pijnbeoordeling en behandeling bij ernstig verstandelijke kinderen: een blijvende uitdaging!
Woensdag 19 mei 2004
Plaats: Woudestein, M-gebouw, Tokyo-zaal
Tijd: 12.00 - 17.00 uur
Info: dr. Jeroen Peters, Kinderheelkunde, (010) 463 6066