Erasmus


14-05-04: Brutons tyrosine kinase en het pre-B cel receptor controlepunt

Sabine Middendorp promoveert woensdag 19 mei 2004 (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7) op haar proefschrift Brutons tyrosine kinase en het pre-B cel receptor controlepunt.

Brutons tyrosine kinase (Btk) is een eiwit dat belangrijk is voor de ontwikkeling van B cellen. Door de productie van antistoffen tegen bacteriën helpen B cellen het lichaam te beschermen tegen bacteriële infecties. Btk speelt een zeer belangrijke rol op het zogenaamde pre-B cel stadium tijdens de vroege B cel ontwikkeling bij de mens. Afwezigheid van Btk resulteert in een blokkade van de B cel ontwikkeling waardoor patiënten met deze afwijking amper uitgerijpte B cellen hebben en daardoor bijna geen antistoffen kunnen aanmaken. Deze immuundeficiëntie ziekte, X-gebonden agammaglobulinemie (XLA), is een erfelijke ziekte die voornamelijk bij jongetjes voorkomt. Gelukkig kunnen de patiëntjes goed worden behandeld met antibiotica en antistof-cocktails, maar een meer structurele oplossing is zeer wenselijk.

Btk bij muizen speelt zo komt uit het onderzoek van Middendorp naar voren - inderdaad een rol in het pre-B cel stadium. Het blijkt een onderdeel van de signaaltransductie route onder de pre-B cel receptor. De hoofdfunctie van het Btk eiwit is het activeren van andere eiwitten met behulp van het kinase-domein van Btk. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat bij Btk deze enzymatische functie niet altijd essentieel is en dat Btk ook kan functioneren als een verbindingseiwit die andere eiwitten met elkaar in contact kan brengen. Verder blijkt dat Btk als tumor-suppressor kan functioneren in pre-B cel leukemie.Deze bevindingen kunnen op langere termijn erg nuttig zijn voor onderzoek naar pre-B cel leukemie bij de mens alsmede voor onderzoek naar een meer structurele oplossingen voor XLA zoals gentherapie.

Promotor: prof.dr.R. Benner, Immunologie en histologie