Gemeente Amsterdam

Manifestatie met kunst, stedenbouw en architectuur 14 mei 2004 - Nieuwe domeinen
Nieuwe Domeinen, een feestelijke manifestatie met kunst, stedenbouw en architectuur wordt vanaf woensdag 19 mei tot en met zondag 6 juni gehouden. Centraal thema is de openbare ruimte versus privéruimte in de vernieuwde woonomgeving rond de nieuwbouwprojecten Meander, Kop Witteneiland en Porschestrip in Stadsdeel Westerpark. Deze bijzondere lokatie is gelegen op de kruising van de Kostverlorenvaart en de Kattensloot.

Nieuwe domeinen

Tot een paar jaar geleden zaten hier nog bedrijven en waren de kades niet toegankelijk. Holger Nickisch, bekend van de Artwalk wandelroute langs etalages met kunst in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, heeft als curator Nieuwe Domeinen samengesteld.

De deelnemende kunstenaars geven hun artistieke visies op kenmerken van de lokatie en/of de stadsvernieuwing in het algemeen. Samen met de bewoners wordt de lokatie gedurende drie weken tot in de verste hoeken onderzocht, publiek toegankelijk gemaakt en feestelijk gebruikt.

Programma

Nieuwe Domeinen hoopt met een uitgebreid programma een breed publiek te bereiken: van buurtbewoners en kunstliefhebbers tot mensen die werkzaam zijn in architectuur en stedenbouw. Ruim zestien kunstenaars zijn uitgenodigd om hun artistieke visie op het thema te geven.

Deelnemende kunstenaars


* Marc Bijl (Rotterdam)

* Etoy (Zürich)

* Menno Grootveld (Westerpark)

* Ki-osk (Amsterdam)

* Daniël Milohnic en Dirk Paschke (Frankfurt am Main)
* Orgacom (Amsterdam)

* Rob Sweere (Arnhem)

* Duro Toomato (Kroatië, woont en werkt in Westerpark)
* Marieken Verheyen (Amsterdam)

* Edwin Zwakman (Amsterdam)

* Anno Dijkstra (openingsperformance, Westerpark)

Het stedenbouw- en architectuurprogramma omvat diverse thematische rondleidingen, zoals een verhalenroute onder leiding van verteller en theatermaker Anne van Delft, een vakinhoudelijke toelichting op stedenbouw en architectuur door Allard Jolles en een wandelroute en rondleidingen met markante personen uit de buurt.

Zaterdag 29 mei staat volledig in het teken van openbare debatten en interviews over stedenbouw en architectuur met Ruben Maes als moderator. De Filmbank (Martin Hansen) presenteert experimentele films over stedenbouw en architectuur.
Don Wijns exposeert portretten van buurtbewoners in hun woonomgeving. Akoestische verkenningstochten in en om de buurt worden verzorgd door Mark Bain.

Nieuwe Domeinen is een initiatief van SerVicePunt-Kunst van Stadsdeel Westerpark en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Westerpark, de Gemeente Amsterdam (DMO), Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds voor Architectuur en VSBfonds.

Alle informatie kunt u vinden op www.nieuwedomeinen.nl.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen dan kunt u zich aanmelden op de e-mail Nieuwsbrief door een mail te sturen naar pers@nieuwedomeinen.nl, o.v.v. aanmelden.

© Gemeente Amsterdam