Gemeente Zwolle

Thema´s Jeugdbeleid vastgesteld tot 2009

Het college van B&W heeft de thema's voor het Jeugdbeleid tot 2009 vastgesteld. Een aantal basisvoorzieningen, zoals onderwijs, jeugdgezondheidszorg en sport, is hierin belangrijk, maar ook voor- en vroegschoolse educatie, opvoedings-ondersteuning en veiligheid. Waarbij een belangrijk uitgangspunt is dat ouders/ verzorgers in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Daarnaast is de spreiding van de algemene voor-zieningen voor de jeugd belangrijk, de ketenbenadering en de samenhang van alle in te zetten middelen om het Jeugdbeleid te doen slagen. De gemeenteraad wordt nu om een reactie gevraagd.

Het college is bezig met het opstellen van een nieuwe visie op het Jeugdbeleid: Jeugdbeleid 2004-2009. In februari 2004 is het Jeugdactieplan 2004 vastgesteld. De gemeenteraad heeft aangegeven de thema's voor deze visie te willen bespreken, voordat de definitieve nota op tafel ligt. De thema's zijn nu opgesteld en kunnen naar de raad. Zodat het college verder kan met het opstellen van de nieuwe visie Jeugdbeleid.

Visie op jeugd
Het doel van het jeugdbeleid is alle kinderen en jongeren in Zwolle van 0 tot 23 jaar de mogelijkheid bieden zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen, zodat zij de weg kunnen vinden naar maatschappelijke zelfstandigheid, zodat zij als volwaardige partners kunnen deelnemen aan de samenleving. Om het doel te halen zijn uitgangspunten vastgesteld. In de inleiding staan enkele vermeld. De verschillende thema's zijn: onderwijs, jeugdgezondheidszorg, peuterspeelzalen, kinderopvang, sport en beweging, speelvoorzieningen in de wijk, sociaal cultureel werk/ jeugd- en jongerenwerk, cultuur, voor- en vroegschoolse educatie, opvoedingsondersteuning, aanpak voortijdig schoolverlaten, ketenaanpak, participatie van jongeren, alcohol- en drugspreventie, aanpak zwerfjongeren en Loverboys.


---