Gemeente Zwolle

Nota´s Grondbeleid en Meerjarenprognose Vastgoed 2004 door college ter vaststelling aan gemeenteraad aangeboden

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met de Nota Grondbeleid en met de Meerjarenprognose Vastgoed 2004. Zowel de Nota Grondbeleid als het MPV zullen nu ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden aangeboden.

Daarmee wordt voldaan aan een belangrijke wens van de gemeenteraad, namelijk de behoefte aan eenduidige uitgangspunten voor het grondbeleid, de te maken grondexploitaties en duidelijkheid over de waardering van het gemeentelijk bezit. Verder wordt met het MPV 2004 ook voldaan aan de afspraak in het collegeakkoord, dat de vermogenspositie van het Vastgoedbedrijf wordt geëvalueerd.

De nota Grondbeleid geeft aan binnen welke kaders het college van Burgemeester en Wethouders uitvoering kan geven aan het grondbeleid. De nota geeft inzicht in de doelstellingen van het Zwolse grondbeleid en beschrijft onder andere op basis van welke criteria de gemeente beslist of zij een actief, een faciliterend of een passief grondbeleid wil voeren. Ook definieert de nota de beleidsmatige kaders voor de financiële en juridische instrumenten, die bij de uitvoering van het grondbeleid worden ingezet. Daarnaast beschrijft de nota de rolverdeling tussen gemeenteraad, college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie bij de uitvoering van het grondbeleid.

De Meerjarenprognose Vastgoed 2004, die voortaan ieder jaar zal worden opgesteld, geeft inzicht in de te verwachten financiële resultaten van alle complexen van Vastgoed, een inschatting van de daarmee gemoeide risico's, de stand en ontwikkelingen van reserves en voorzieningen, de vermogenspositie en het weerstandsvermogen Vastgoed. Het weerstandsvermogen is de minimale hoogte van de Algemene Reserve Vastgoed die noodzakelijk is om, naast de afdekking van risico's en voorziene exploitatietekorten, een verantwoorde continuering van de bedrijfsvoering van Vastgoed mogelijk te maken.
Op basis van de in de Meerjarenprognose Vastgoed 2004 gehanteerde uitgangspunten vertoont het weerstandsvermogen Vastgoed - bij de bepaling waarvan rekening wordt gehouden met het saldo van de "negatieve" plannen en van de grondexploitaties met een geprognosticeerd positief saldo
-vooralsnog een voorgecalculeerd overschot van circa ¤.3.6 mln. Dit gegeven wordt betrokken bij de samenstelling van de perspectiefnota.


---