Ingezonden persbericht


Zweden, Verenigde Staten en India vormen top 3

Weinig 'supergroei' bedrijven in Nederland

Alphen aan den Rijn, 19 mei 2004 - Volgens het International Business Owners Survey (IBOS) 2004 van Arenthals Grant Thornton scoort Nederland zeer matig op de lijst van landen met de meeste 'supergroei'*-bedrijven. Vergeleken met een wereldwijd gemiddelde van 15%, maakt in Nederland slechts 7% van de bedrijven een 'supergroei' door. De top drie wordt gevormd door Zweden (24%), de VS (22%) en India (21%). Het Verenigd Koninkrijk (20%) en Ierland (18%) volgen op de voet (zie tabel 1).

In Japan, Mexico en Turkije is het aantal 'supergroei'-bedrijven het laagst. Slechts 2% van alle bedrijven in deze landen wordt als zodanig geclassificeerd. Landen die rond het gemiddelde scoren, zijn Hong Kong, Italië en Zuid-Afrika (elk 12%). De grootste EU-economieën, Duitsland en Frankrijk, bevinden zich onder het gemiddelde; in deze landen maakt slechts 8% van alle bedrijven een 'supergroei' door.

Meer vrouwen in top bij 'supergroei'-bedrijven
Uit het IBOS blijkt ook dat er bij 'supergroei'-bedrijven vaker meer vrouwen hoge managementposities innemen dan bij andere bedrijven. Bij bijna de helft (46%) van de 'supergroei'-bedrijven bekleden twee of meer vrouwen een positie in het hoogste management, terwijl dit aantal voor alle bedrijven bij elkaar slechts een derde (34%) is. Volgens het onderzoek zijn er nog een paar andere verschillen tussen 'supergroei'-bedrijven en bedrijven in het algemeen. 'Supergroei'-bedrijven maken een veel grotere kans om door een fusie of acquisitie hun resultaten te verbeteren dan bedrijven in het algemeen (56% ten opzichte van 34%). Ook is er bij 'supergroei' eerder sprake van meer marketinguitgaven en investeringen op technologisch gebied. Het lijkt erop dat 'supergroei'-bedrijven sneller betaald krijgen, waarbij de gemiddelde betalingstermijn voor verkoopfacturen daalt van 46 dagen voor bedrijven in het algemeen naar 42 dagen. Ook ondervinden ze meer beperkingen door bureaucratie dan bedrijven in het algemeen.

Gerard Mulder, bestuursvoorzitter van Arenthals Grant Thornton: "De matige klassering van Nederland is deels te verklaren door de periode van economische neergang waarin we de laatste jaren zaten. In internationaal verband scoren we al een tijdje wat minder. Op technologisch vlak lopen we niet meer voorop. Ook lijken we in te boeten op innovatief vermogen. Maar de laatste cijfers van het CBS laten weer een lichte groei zien. Ook wij bespeuren bij onze klanten, voor het merendeel MKB-ondernemingen, de laatste tijd weer wat positieve ontwikkelingen. Maar er is meer nodig om 'supergroeier' te worden als bedrijf. Uit ons onderzoek blijkt dat meer vrouwen in het senior management en meer marketinguitgaven kunnen helpen.''

Tabel 1: 'supergroei' bedrijven per land (% van de bedrijven)


*Let op: de steekproefgrootte in deze landen is erg laag. De percentages zijn volledigheidshalve opgenomen. Deze resultaten moeten als indicatief gezien worden.

Voor het IBOS werden 6.900 middelgrote bedrijven in 26 landen bestudeerd om een 'groei-index' te vormen. Hierbij werd gekeken naar gegevens als de groei van de omzet en van het aantal medewerkers. Om een werkelijk groeicijfer te geven werd de inflatie van de laatste periode van drie jaar niet meegenomen in de berekening. De beste 12% van de onderzochte bedrijven wordt beschouwd als 'supergroei'-bedrijven.


*Met 'supergroei'-bedrijven worden bedrijven bedoeld die een beduidend grotere groei hebben doorgemaakt dan gemiddeld. Om te bepalen welke bedrijven 'supergroei'-bedrijven zijn, ging het economische adviesbureau Experian Business Strategies uit van vier hoofdindicatoren om een gewogen index te berekenen. De vier indicatoren waren: absolute groei van de omzet (aangepast aan de inflatie), procentuele groei van de omzet (aangepast aan de inflatie), absolute groei van het aantal medewerkers en procentuele groei van het aantal medewerkers. Uitgaande van deze berekening behoort 15% van alle middelgrote bedrijven in de wereld tot de categorie 'supergroei'-bedrijven.

Over Arenthals Grant Thornton

Arenthals Grant Thornton is dé zakelijke sparringpartner voor bedrijven waar leiding en eigendom in één hand liggen. Ruim 450 medewerkers bedienen vanuit 8 vestigingen in de Randstad familiebedrijven, middelgrote en kleine ondernemingen op het gebied van accountancy, belastingadvies en bedrijfsjuridische zaken. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende en onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 21.500 professionals actief in 110 landen en beschikt over een netwerk van meer dan 585 kantoren.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie /