Gemeente Waterland


Met de komst van het mooie weer, neemt het waterverkeer in Waterland ook weer toe. Op de binnenwateren in Waterland mag nergens sneller gevaren worden dan 6 kilometer per uur. Deze vaarsnelheid geldt ook voor de meertjes en vaarten aan de zuidrand van Monnickendam, zoals de Ooster Ee en De Poel. Bovendien zijn dit natuurgebieden, die extra bescherming behoeven. Deze meertjes en vaarten worden regelmatig door jongeren als racebaan gebruikt. Dit is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook hinderlijk voor de mensen die in de woonwijken Ooster Ee en Buitengouw wonen.

Op de Gouwzee is een gebied aangewezen, waar snelle motorboten mogen varen. Maar let op, een rubberbootje met een motor van 5 of 10 pk is ook een snelle motorboot. Alleen daar, en nergens anders, mag harder worden gevaren. Ook dit jaar controleert de politie op te snel varen op de binnenwateren. De kans is hierbij groot, dat de politie (zonder eerst te waarschuwen) direct een proces-verbaal uitschrijft, als een boot op te hard varen wordt betrapt of als de vaarder geen vaarbewijs heeft.

Wij adviseren ouders hun kinderen op de (financiële) consequenties van het te hard varen te wijzen. Voor vragen over varen op binnen-en buitenwateren kunt u terecht bij de politie, via telefoonnummer 0900-8844, vragen naar bureau Waterland (dit is het bureau aan de Bernhardlaan in Monnickendam).