De Unie


GIL - Een nieuwe CAO is nog ver weg!

19 mei 2004 - Op dinsdag 18 mei 2004 was de 2e ronde van het CAO-overleg. Op 21 april jl. schreven wij u al over de wens van werkgeverszijde om de huidige CAO ongewijzigd voort te zetten. Deze wens blijkt onveranderd! Daar staat tegenover de wens van de kant van De Unie en haar collega-vakbonden om de ingediende wijzigingsvoorstellen wel te bespreken binnen het kader van de CAO. In de nu gevoerde discussie is tevergeefs gezocht naar een tussenoplossing.

Mede tegen de achtergrond van de nog altijd bestaande onduidelijkheid rondom bijvoorbeeld WAO en prepensioen lijkt een nieuwe CAO voorlopig nog ver weg. Daarbij spelen overigens ook de ontwikkelingen binnen de supermarkten een rol. Op vrijdag 25 juni 2004 wordt het overleg vervolgd. Het lijkt reëel om te veronderstellen dat een nieuwe CAO op zijn vroegst pas na de zomervakantie zal worden afgesloten.

De harde voorwaarde van werkgeverszijde
De werkgeversdelegatie heeft in vele bewoordingen nogmaals gewezen op de moeilijke positie waarin de branche verkeert. Zware concurrentie, prijzenslag en een te verwachten verlies aan werkgelegenheid zijn opnieuw ter tafel gebracht. Om die redenen stelt zij zich geen kostenverhoging vanuit CAO-afspraken te kunnen permitteren. Vooral daar naar haar zeggen de salariskosten circa 70% van de totale kosten in de branche uitmaken. Zij willen dus geen enkele afspraak maken die kostenverhoging met zich mee zal brengen. Ook de eventuele reparatie van overheidsbeleid is niet bespreekbaar. Wel willen zij praten over voorstellen die geen geld kosten. Het voorstel van werkgeverszijde is dan ook om eerst een afspraak te maken over een CAO met een looptijd van één jaar zonder verhogingen. Los van de CAO zal er dan 'vrijblijvend' gesproken kunnen worden over onze overige voorstellen, mits deze geen geld kosten!.
Wij gaan voor de kwaliteitsslag.

Met haar collega-vakbonden is De Unie van mening dat er juist wel binnen de context van de CAO gesproken moet worden over de diverse voorstellen. Het nu tegen zitten van het economische tij mag geen argument zijn om niet gewoon een CAO af te sluiten waarbinnen op diverse onderwerpen minstens een kwaliteitsslag wordt gemaakt. En dat kan, maar hoeft echt niet altijd geld te kosten. Neem als sprekend voorbeeld het voorstel van De Unie over de CAO à la carte! Het op deze manier omgaan met de CAO biedt naar onze mening meer vertrouwen dan de wijze waarop werkgevers hiermee willen omgaan?

Graag uw reacties
De eerder op 10 juni geplande 3e ronde van het CAO-overleg is verschoven naar 24 juni 2004. In de tussentijd blijven wij benieuwd naar uw reacties? Wat is uw mening over de insteek van werkgevers? Hebben wij het wellicht bij het verkeerde eind?

Graag zien wij uw reacties tegemoet. Dat kan per post (De Unie, t.a.v. de heer Ed C.P. Lecomte, Antwoordnummer 2060, 4100 VB Culemborg. U hoeft dan geen postzegel te plakken!) of per e-mail (groothandel@unie.nl). Daarbij verzoeken wij u om te vermelden dat uw reactie gaat over de CAO Groothandel in Levensmiddelen 2004.

Laat ons van u horen!

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

woensdag, 19 mei 2004